Bilinçli bir köpek sahibi köpek oyuncaklarının neye hizmet ettiğini ve yararı konusunda bilgili olsa da, yeni köpek sahibi olacak kişilerin bu konuda bilgisizliği kafalarının karışmasına neden olabilir.
Özellikle piyasa bir çok çeşit ve alternatif oyuncak varken, sağlıklı olup olmadıkları ve gereken ihtiyacı karşılamayan oyuncalar da mevcutken.
Yavru bir köpeğin süt dişleri 3 aylıktan itibaren çıkmaya başlar ve bu süreç 12 aylık olasıya kadar sürebilir. Tıpkı biz insanlar gibi yeni diş çıkarma süreci sancı ve damaklarda kaşıntı yaratır. Köpeğiniz güdüsel olarak evinizdeki eşyaları kemirerek kaşıntıyı gidermeye çalışacaktır.
Köpeğinizin ağız sağlığına uygun, damak gelişimine yardımcı kemirme oyuncaklarıyla sağlığına zarar vermesini önleyebilir, ayrıca etrafa vereceği zararı aza indirgeyebilirsiniz.
Sağlıklı bir köpek için egzersiz istisnasız bir ihtiyaçtır. Bazı cinsler tembel olsalar bile günlük hareket kotasını oyun ve egzersizlerle geçirerek sağlıklı bir bedene sahip olabilmektedirler. Gün içinde hareketi kısıtlı olan ve eve kapanan köpeklerde, ileri ki dönemlerde obezite sorunu ve depresif ruh hali gözlenmektedir. Enerjisini gerektiği atamadığı için söz dinlemez ve agresif davranışlarda bulunabilir..
Siz evde yokken onu meşgul ettiği gibi oyun oynamasını kolaylaştıran oyuncaklarla enerjisini atmasını, Git Getir komutuyla birlikte eğlenceli oyunlar oynamanızı sağlayabilir.
Oyuncak seçiminde özellikle üstünde durmanız gereken noktalar ise;
- Sağlığına uygun en iyi oyuncağı seçmek
- Kolaylıkla parçalanabilecek, oynarken parçalanan kısımları yutacağı oyuncaklara dikkat edilmelidir.
- Köpeğinizin ruh haline uygun oyuncakları tercih etmenizde fayda vardır. Yavru köpekler daha çok peluş oyuncaklarla vakit geçirmeyi severken, hareketli köpek cinsleri ise öten ses çıkartan oyuncaklarla vakit geçirmekten zevk alırlar.