Köpek Temel Komut Eğitimi ( 2. Bölüm )
05 Ağustos 2022

Köpek Temel Komut Eğitimi ( 2. Bölüm )

Otur:

Yavru köpeklere yemek verirken oturmaları sağlanarak komuta alıştırılırlar. Kimi yavru köpeklerde yemeğin hazırlanması esnasında sessiz sakin bir şekilde oturarak yemeği beklerler. Bu durumda köpeğin adı söylenerek dikkati çekilir ardından “ OTUR “ komutu tekrarlanarak köpeğin bu komuta alışması sağlanır. Köpeğin yaşı ilerledikçe sözlü komutun yanında fiziki yaptırım gerekmektedir. Bu amaçla köpeğe “ Dur “ komutu verildikten sonra sağ el ile tasma yukarıya doğru çekilerek köpeğin kalça kısmını sol elle bastırarak köpeğin oturması sağlanır. Bu sırada köpeğe sürekli olarak “ OTUR “ komutu tekrarlanarak verilir. Köpek istenilen pozisyonu aldığında köpeğin sırtı omuzdan kalçaya doğru okşanarak kalça kısmına geldiğinde el ile bastırılarak “ Otur “ komutu tekrarlanır. Daha sonra normal yürüyüş sırasında “ Dur “ komutundan sonra avuç içi yere doğru köpeğin görebileceği bir şekilde tutularak komutu verilir. Böylece köpek “ OTUR “komutunu yedekte öğrenmiş olur.

Serbest haldeyken “DUR” komutu verilerek birkaç adım geri gidilir, avuç içi yere doğru çevrilerek “ Otur” komutu verilir. İstenmeyen bir hareket yaptığında işaret parmağı köpeğe doğru tutularak “ Hayır-Otur “ komutu verilerek köpeğin oturması sağlanır. Doğru hareket yapıldığında köpek ödüllendirilir. Bu komut özellikle yürüyüşlerde kaldırımın bittiği yerlerde, karşıdan karşıya geçişlerde tam olarak uygulanmalıdır. Bu yerlerde tekrar bağlı olarak köpek daha sonra aynı yere geldiğinde kendiliğinden komut vermeksizin oturur. Eğer köpek istenmeyen bir davranışta bulunuyorsa öncelikle bu davranışın nedeni araştırılmalı ve giderilmeye çalışılmalıdır. Şımarıklık yaparsa veya nedensiz bir harekette bulunduysa ceza olarak köpeğe en büyük ceza verilmelidir. Bunun nedeni bu tür yerlerde en küçük hatanın köpeğin kaza geçirmesine neden olmasıdır.

Gel:

Küçük yaştan itibaren yavru köpekler oyun, yemek vb. durumlarda çağırılmalarıyla sözlü olarak alıştırılır. Bu yaşta köpeğin adı söylenerek köpeğin dikkati çekildikten sonra “ Gel “ sözcüğü söylenilmelidir. Tasmalı eğitimde ise köpeğe “ Dur “ komutu verilerek köpeğin önüne geçilir ve “ gel “ komutu eşliğinde köpeğin tasması çekilir, gelen köpek ödüllendirilir. Bazen köpeğin bu komutu yerine getirebilmesi için güç sarf etmek gerekebilir. Serbest komutta ise yukarıda anlatıldığı gibi köpek dur komutu ile durdurulur ve köpeğin karşısına geçilip yere çökülerek el dıştan içe doğru hareket ettirilerek “Gel” komutu verilir.

  • Dikkat edilmesi gereken bir konu bu komut eğitim sırasında, köpekten oldukça fazla uzaklaşıldığı için çevrenin kontrol altında tutulmasıdır. Yanısıra köpek yanlış bir harekette bulunduğunda “ Gel “ komutu ile çağırılarak cezalandırılmamalıdır.

    Topuk:

    Bu eğitimde amaç çağrıldığında köpeğin eğiticinin sol tarafında yerini almasıdır. Bu eğitimin temelini “ Gel “ komutu oluşturur. Eğitici köpeğin karşısında yerini aldıktan sonra sol eliyle bacağına vurarak “ Topuk “ komutunu verir ve sağ elinde bulunan köpeğin tasmasını çekerek köpeğin eğiticinin sağ tarafına dolaşarak sol bacağının yanında yerini alması sağlanır. Köpeğin herhangi bir hatası karşısında “ Hayır “ Komutu ile ikaz edilir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.