Yat :
Kimileri tarafından gereksiz bir komut olarak değerlendirilir. Bazen köpeklerde komutu anlamakta zorluk çekerler ve hatta direnirler. Bu eğitim için en basit yol, köpek “ otur “ komutundayken bacaklarını tutarak yatması içi için omuz bölgesine basıç uygulayıp “ yat ” komutu tekrarlayarak köpeğin pozisyonunu almasının sağlanmasıdır. Köpeğin direndiği durumlarda “Hayır,Yat” komutuyla köpek ikaz edilir.
Serbest eğitimde ise eğitici köpeğin karşısında yerini alır “ Otur “ pozisyonundaki köpeğe “ Yat “komutuyla birlikte sağ kolunu arkadan dolaştırarak omuz hizasına kadar yere paralel biçimde indirir. Böylece köpeğin yatması sağlanır, komuta uyulmadığı takdirde eğitici köpeğe doğru yaklaşır ve köpeğin ön ayaklarını ileriye doğru çekerek yatma durumuna gelmesini sağlar.
Atla:
Yüksek atlama: bu eğitim için köpek öncelikle atlayabileceği engeller üzerinden tasmada ve yedekte çalıştırılır. Engelden korkmaması için köpek engel tarafından dolaştırılır ve koklamasına izin verilir. Eğer köpek atlamamakta direnirse, sahibi veya eğiticisi de köpekle birlikte atlamaldır ve olay köpeğin sevebileceği eğlenceli bir hale getirilmelidir. Daha sonra engellerin yüksekliği arttırılarak, köpek daha yüksek engellerden atlamaya çalıştırılır.
Zaman içerisinde tasma açılarak eğitici engelin karşı tarafına geçer ve köpeği karşıdan çağırır. Köpek engele geldiği sırada “ Atla “ komutuyla köpek aktive edilir. Köpek engelin yanından geçmeye çalışırsa “ Hayır “ komutuyla ikaz edilerek doğru atlaması sağlanmaya çalışılır. Köpek her atlayışından sonra “ Aferin “ denilerek sevilerek ödüllendirilir.
- b) Uzun atlama: Temel yukarıda tanımladığı gibidir. Öncelikle iki engel arasında hayvanın atlayabileceği kadar mesafe bırakılır, zamanla bu ara açılarak hayvanın uzun atlayışlar yapması sağlanır, bu eğitim özellikle av köpeklerinde önemlidir.
Bu eğitim gereksiz olarak değerlendirilirse de köpeklerin park vb. geniş alanlarda serbest bırakıldıklarında rahat ve güvenli hareket edebilmeleri ( süratli hareketlerde ynalış adım atarak incinmemeleri) açısından önem taşır.
Eve Uyum: Öncelikle annesinden yeni ayrılmış yavru köpeklerin eve alıştırılması sağlanır. Genellikle bu olay pek sorun oluşturmamakla beraber bazen yavru, annesinin ve kardeşlerinin özlemi içerisinde olabilir. Bu yüzden yalnız kaldığı zamanlar ağlamaya başlar. Burada dikkat edilmesi gereken konu köpekle fazla ilgilenmemektir. Aksi takdirde köpek sürekli aynı bekler, göremediği zaman da mutsuz olur.
Yeme İçme alışkanlığı: Küçük yavru köpeklerde gerekli besin alabilmesi için günde 5 öğün verilir. Öğün sayısı köpek büyüdükçe azaltılarak, köpek bir yaşına geldiğinde 1’e indirilir. Yeme ve içme eğitimi için köpek önüne konulan besini hemen bitirmeli, bitirmediği takdirde belli bir süre sonra kandırılmalı ve yemek her gün aynı saatlerde verilmelidir
Tuvalet Alışkanlığı : Bunun için çeşitli yöntemler önerilmektedir
- Yavru köpeklerin uykudan kalktıktan hemen sonra veya yemek yedikten belirli bir süre sonra istenilen yere götürülerek tuvaletini yapması beklenir. Yaptığı takdirde ödüllendirilir. Bu yöntemlerden en basitidir.
- Küçük ve orta yaşlı köpeklerin eğitiminde iyi bir gözlem gerekmektedir. Köpeği sık aralıklarla dışarı çıkartarak, dışarıda tuvalet yapması sağlanır. Tuvaletini yaparken köpek sözlü olarak ödüllendirilir. Ancak köpek tuvalet pozisyonu aldığında köpek sahibinin hareket etmemesi ve köpeğin görebileceği bir yerde olması gerekir. Aksi takdirde köpek vazgeçebilir.
- Evde tuvalet eğitimi: Bu amaçla köpeğin bulunduğu ortamın yarısına gazete kağıdı serilir. Köpek gazete kağıdının üzerine yaptığı zaman ödüllendirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir konu da bu gazete kağıtlarının birkaç kat olması ve kirlendikçe üsttekinin alınıp atılmasıdır.