Genellikle köpeklerin karnivor oldukları düşünülmesine rağmen binlerce yıldır insanlarla bir arada yaşayan bu hayvanların beslenme alışkanlıkları da hemen hemen insanlarınkine çok yaklaşmıştır. Her ne kadar et ve et ürünleri içeren yiyecekler köpekler tarafından daha çok tercih ediliyorsa da bugün evlerde makarna , değişik sebze yemekleri , hatta çerez ve meyveleri severek tüketebilen çok sayıda köpeğe rastlamamız mümkündür. Ancak kedilerin karnivor özellikleri hala önemli ölçüde devam etmekte ve yiyecek tercihleri bakımından omnivor ve herbivor hayvanlara göre önemli farklılar taşımaktadırlar. Kedilerin yiyecek tercihleri bakımından kendilerine özgü davranışları o kadar belirgindir ki kediler arasında bireysel tercihler bile önemli rol oynamaktadır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde köpek ve kedilerin beslenme özellikleri dikkate alınarak hazırlanmış hazır mamaların kullanımı oldukça fazladır. Buna karşın Türkiye ve diğer bir çok ülkede köpeklerin ve kedilerin beslenmelerinde hala evlerdeki gıda artıkları kasap kalıntıları önemli yer tutmaktadır.
Bugün 1 kg’dan 100 kg’a kadar değişen erişkin canlı ağırlığa sahip köpek ırklarının bulunması ve köpeklerin evde hobi hayvanı olarak bakılmalarından başka av, bekçilik, yarış ve kızak gibi çok farklı efor ve aktivite gerektiren amaçlarla kullanılmaları bu hayvanların besin maddeleri ve enerji gereksinimlerinin çok farklı olmasına neden olmaktadır. Kedilerin ise 10 kg’a kadar ulaşabilen Norveç kedilerinin dışında erişkin ağırlıklarının (2-5 kg ) fazla değişken olmaması , besin maddeleri gereksinmeleri bakıldığı ortam koşullarına ve ayrıca gebelik , laktasyon , büyüme ve yaşlılık gibi değişik fizyolojik durumlara göre besin maddeleri ihtiyaçları değişmektedir.
Çoğu araştırmacı bazı istisnalar olsa da köpek ve kedilerin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda yiyecek tükettiklerini bildirmektedir. Bu nedenle de hazır mamaların besin maddeleri içerikleri genellikle kapsadıkları enerji düzeyine göre düzenlenmektedir. Buna rağmen köpek ve kedilerin beslenme ile ilgili sorunları daha çok sahiplerinin bilinçsiz davranışları nedeniyle aşırı beslenmelerinden yada dengesiz beslenmelerinden kaynaklanmaktadır. Öğün sayılarının yanlış düzenlenmesi veya hayvanın aktivitesine göre beslenme düzenlemelerin yapılamaması , bu problemlere yol açmaktadır. Örneğin bekçilik amacıyla sabit bir yerde bağlı olarak duran bir köpeğin , önünde sürekli mama bulundurulması , zaten fazla bir aktivitesi olmayan bu hayvanın , zamanla can sıkıntısından fazla yemeye alışmasına neden olmaktadır.
Ev ve kasap artıklarının besin maddeleri içerikleri açısından önemli farklılıklar taşıdığı ve köpek ve kedi gereksinmelerinin de birçok faktöre göre değiştiği göz önünde bulundurulursa bu hayvanların beslenmesinde belirli bir standardın oluşturulmasının ne kadar zor olduğu anlaşılabilmektedir. Bu nedenle köpek ve kedilerin dengeli ve sağlıklı beslenebilmeleri için onların besin maddeleri gereksinmelerinin , yiyecekleri gıdaların ve beslenme davranışlarının iyi bilinmesi gerekmektedir