Özellikle yeni köpek sahibi olanların çekinceme de kaldıkları banyo sorunu, köpeğinizi henüz tanımadığınız için biraz sıkıntıya neden olabilir. Köpeklerin bazıları suyu severken bazıları ise yıkanmamak için ayak direyebilir. Yıkanma söz konusu olduğunda köpeğinizin yaşı, cinsi, türü ve size olan bağlılığı etkenlerden bir diğeri olabilir.
Sahibi olarak yıkanma sürecinde sizin de fedakarlık gösterip köpeğinize yardımcı olmanız da fayda vardır. Ona suyu sevdirmeye başlayarak, banyo görevini severek gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz.
Köpeğinizin ırk özelliklerini iyi bilmelisiniz, çünkü bazı ırkların deri ve tüy sağlığı için sürekli yıkanması gerekirken, bazı ırkların ise devamlı yıkanmasına gerek yoktur.
Köpekler yavru, yetişkin ve yaşlılık dönemi olarak üçe ayrılmaktadır. 2 ve 7 aylık arasında tüy dökme safhasını geçiren köpekler de daha sonrasında yetişkin tüyleri çıkmaktadır.
2 aylıktan küçük köpeklerin yıkanması tavsiye edilmez, kuru şampuanlar kullanarak temizliğini sağlayabilirsiniz.
Sulu yıkama için karma aşılarının bitmesini beklemeniz gerekmektedir.
Köpeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken püf nokta ise, sıcak ve soğuk su yerine ılık suyla yıkama yapmanızdır. Köpeğiniz için alacağınız özel köpek şampuanını süngere dökerek, tüylerine nazik bir şekilde sürün.
Gözüne ve ağzına şampuan girmemesine dikkat edin.
Durulama işlemini bol suyla yapın, tüyleri ve derilerinin arasında şampuan artıklarının kalmadığından emin olun.
Yıkama sonrasında havluya sarın ve üşütüp hasta olmaması için düşük ayar da fön makinası ile tüylerini kurutma işlemi yapın.
Banyo sonrasında halen daha nemli kalan tüylerinin kirlenmemesi ve iklim şartlarından etkilenmemesi için en az 5-6 saat dışarı çıkmasına izin vermeyin…