Köpeğiniz dışarıya çıktığınızda sürekli olarak çimenlere ve otlara yöneliyor, evinizdeki bitkileri yemeye çalışıyor olabilir. Doğal olarak bu durum köpekler ot yer mi sorusunu aklınıza düşürecektir. Kediler sağlıkları için kendilerine faydalı olan bitkileri ve otları yerler. Fakat köpekler için aynı durum söz konusu değildir, köpeklerin ot yemesi alışıldık bir durum olduğu söylenemez.
Evcil hayvan sahipleri için köpeklerinin bitki yemesi endişe yaratan bir durum olabilir. Hastalandıklarını veya aç olduklarını düşünebilirsiniz, aklınıza takılan bu soruları kesin olmamakla muhtemel yanıtlarla cevaplandırmak istiyoruz. Köpeklerin ot yemesinin birçok sebebi ve nedeni olabilir bunların çoğu psikolojik ve fiziksel sorunlara dayanabilir.
Köpeklerin Ot Yemesinin Sebebi Nedir?
Halk arasındaki yaygın varsayımlardan biri de köpeklerin mide ve sindirim sorunları yaşadıkları için çim yemeye yöneldikleridir. Bazı köpekler ot yedikten sonra kusmaya başlar, sahipleri de mide ağrısı çektikleri için bu davranışa yöneldiklerini düşünür. Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre köpeklerin yalnızca %25’i ot yedikten sonra kusar. Varsayım bu nedenle pek akla yatkın gelmediği gibi yaygın olan bir diğer varsayım da köpeklerin lif eksikliğini karşılamak için ot yedikleridir. Ot yemenin sindirim sistemlerini çalıştırdığı düşünülürse bu görüşün faydalı olduğu savunulabilir.
Köpeklerin ot yedikten sonra kusarak midelerini rahatlattıkları görüşü içgüdüsel bir eylem olarak sınıflandırılabilir. Ancak köpeğiniz psikolojik nedenlerden ötürü de bitki yiyebilir.
Köpekler ayrılık kaygısı taşıyorsa veya sahibi tarafından ilgisiz bırakılıyorsa ot yeme gibi uygunsuz davranış bozuklukları sergileyebilir.
Köpeğinizin ot yediğini fark ettiğinizde öncelikle bu davranışı neden sergilediğini gözlemlemeli, sebebini anlamalısınız. Uzmanlar köpeklerin ot yemesinin engellenmesini tavsiye etmektedir. Direkt olarak ot veya çimenlerin zararı olmasa da üzerilerindeki kimyasallar, başka hayvanların dışkıları ve göremediğiniz bakteriler köpeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Köpeklerin beslenme sınıfına dahil olmayan bitkiler köpeğinizde pika adı verilen yeme bozukluğu sendromuna işaret ediyor olabilir.
Köpeğinizin Ot Yemesine Nasıl Engel Olabilirsiniz?
Dışarıya her çıktığınızda köpeğiniz bitkilere ve çimenlere yönelip onları yemeye çalışıyorsa buna engel olabilirsiniz. Öncelikle ilk yapmanız gereken ot ve çimenlerle olan temasını en aza indirgeyerek gezintilerinizi bu yönde düzenlemelisiniz. Gezintileriniz sırasında sizi çekiştirerek otlara yöneldiğinde köpek ödül mamaları vererek bu isteğini unutmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğiniz can sıkıntısından ot yemeye çalışıyorsa onu ihmal etmemeli, gün içinde enerjilerini atmalarını sağlayacak aktivitelerde bulunmalısınız.
Köpeğiniz ot yemeye çalıştığında ona kızıp ceza verdiğiniz de bu davranışı inadına yapmayı sürdürebilir. Anlayışlı ve sabırlı olmalı, onu korkutmadan bu davranışın yanlış olduğunu öğretmeye çalışmalısınız.
Tüm çabalarınıza rağmen köpeğinizin ot yemesini engelleyemiyorsanız veteriner hekiminize danışarak yardım talep edebilirsiniz. Köpeğiniz mamasındaki lif eksikliğinden kaynaklı olarak ot yemeye çalışıyorsa veteriner hekiminizin önerisiyle beslenmesine lif ekleyebilirsiniz.