İnsanların yaşamında yaklaşık on iki bin yıldır yer alan köpekler, gündelik hayatlarımızın bir parçası olan evcil dostlarımızdır. En çok evlerde beslenen evcil hayvanlar içerisinde yer alan köpeklerle aynı zaman da sık sık sokaklarda da karşılaşmaktayız. İnsanlık tarihine baktığımızda yaşamlarımıza öncelikle av partneri olarak giren, sonrasında korunma ihtiyacımızı gideren ve günümüzde daha çok dostluk ve arkadaşlık kurduğumuz canlılardır.
Yaşamlarımıza ve evlerimize ortak olan köpeklerin bakımları ve sağlıklı olmaları da bizler için öncelik haline gelen sorumluluklarımızdan birisidir.
Dünya üzerinde 400’den fazla köpek türü olduğu bilinirken 2001’de yapılan araştırmalara göre de 400 milyondan fazla köpeğin yaşadığı da bilinmektedir.
Eski zamanlara kıyasla günümüzde bir köpeği sahiplenmek, bakımıyla ilgilenmek beraberinde bazı sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Gerek kanunen saptanan bu sorumluluklar gerekse tamamen sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri adına önceliği olan sorumluluklardır.
Kanunen yapılması zorunlu olan sorumluluklardan biri 2021 yılında yürürlüğe giren evcil hayvanlara çip takma zorunluluğudur. Köpeklerin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri adına sahiplerinin üstlendikleri bir diğer sorumlulukta aşılarını düzenli olarak yaptırmaları, gerekli köpek vitaminleri ve besinleri ni vermeleri ve veteriner hekim muayenelerini aksatmamalarıdır.
Tıpkı insanlarda da olduğu gibi aşı uygulamalarının amacı ölümcül hastalıklardan korunmak ve vücut direncinin yükselmesini sağlamaktır. Diğer yazımızda da belirttiğimiz gibi kedi ve köpeklerinde biz insanlar gibi aşı olmaları gerekir.
Kedi ve köpeklerde aşı uygulamaları 45 günlük olduklarında henüz yavruyken başlayarak yetişkinlik dönemlerinde de devam eder.
Köpeklerin henüz yavruyken aşı olmalarının sebebi ise çeşitli hastalıklardan korunmaları gerekmesidir. Henüz bağışıklıkları güçlü olmayan yavru köpeklerin dış etkenlerden korunmaları adına temel aşılarının mutlaka yapılması gerekir.
Yavru Köpeklerin Aşıları ve Aşı Takvimi
- *İç ve dış parazit aşısı 6-8 hafta
- *Karma aşısı (Puppy DP) 6-8 hafta
- *Karma aşısı 2. Doz 9-12 hafta
- *Bordotella Aşısı 9 -12 hafta
- *İç parazit tekrar 9-12 hafta
- *Bronşin KC aşısı 9-12 hafta
- *Karma tekrar 12-14 hafta
- *Kuduz aşısı 12-14 hafta
- *Lyme aşısı 12-14 hafta
Yavru köpeklerde 6. Haftadan başlayan temel aşıların 14. Haftalık olana kadar yapılması gerekir. Ancak köpeğin sağlık durumuna, yaşadığı yere ve türüne göre bazı aşılar değişiklik gösterebilir, konu hakkında veterineriniz sizlere ayrıntılı bilgilerde bulunacaktır.
Yavru köpeklere kıyasla yetişkin köpeklere yapılan aşılar bu denli sık olmamakla birlikte köpeğin durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Yetişkinlik dönemine ulaşan köpeklerde yapılan aşıların amacı koruyuculuk sağlamaktır, bu sebeple yavruyken yapılan bazı aşıların tekrar edilmesi gerekir.
-Kuduz aşısı: Yılda bir kez
-Karma aşısı: Yılda bir kez
-İç parazit aşısı: 3 ayda bir kez
Veteriner hekiminizin önermesi halinde Lyme hastalığı için köpeğinize aşı yaptırabilirsiniz. Köpeğinize yaptıracağınız aşılar onu hastalıklardan korurken aynı zamanda sizlerin ve ailenizin de güvende kalmasını sağlar…