İnsanlar ve diğer tüm canlılar için ayrılık kaygısı başa çıkılması zor bir durumdur. Hassas varlıklar olan köpekler içinde tek başına kalmak yalnızlık hissini doğurur. Tek başına bıraktığınızda köpeğinizde psikolojik sıkıntılar baş göstermeye başlayabilir. Bunun nedenlerinden biri de köpeğinizin size olan aşırı bağımlılığı ve sevgisinden kaynaklanabilir.
Köpeklerde ayrılık kaygısı çok sık görülmektedir. Evcil hayvan sahiplerinin şikayetçi oldukları bir durum olan ayrılık kaygısı köpeklerde olumsuz davranışları tetiklemektedir.
Örnek vermek gerekirse, evde tek başına bırakılan köpekler sahipleri evde yokken eşyalara zarar verebilir, işeyebilir, gürültülü bir şekilde havlayarak ve uluyarak tepki verebilir.
Ayrılık anksiyetesi olarak da tanımlanan bu durum, köpeklerin sahiplerine duyduğu aşırı bağlılıktan kaynaklanır. Duygusal açıdan bağlı oldukları kişilerden ayrı kalmak köpeklerde üzüntüye neden olmaktadır.
Köpeklerde görülen ayrılık anksiyetesinin veya ayrılık kaygısının neden geliştiğine dair kesin bir yargı yoktur. Aile içerisinde büyüyen köpeklere kıyasla barınaklarda yaşayan köpeklerde ayrılık kaygısı daha yoğun görülebilmektedir.
Genel tanıya göre köpeklerde ayrılık kaygısının gelişmesine neden olan sebepler şu şekilde sıralanabilir;
*Taşınma
*Aile üyelerinde değişiklik
*Yerleşik aile üyelerinden birinin yokluğu
*Sahibinin değişmesi
*Yanında kaldığı ailenin değişmesi
*6 saatten fazla yalnız bırakılması
Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri
-Uzun süre yalnız bırakılan veya sahibinden ayrılan köpeklerde havlama ve uluma görülebilir. Her yalnız kaldığında bu davranışı devam ettirebilir şayet tedavi edilmezse kalıcı olabilir.
-Yalnız bırakılan ve evde tek kalan köpekler hapsedildiğini düşünerek kaçmaya çalışabilirler. Sahibi yanındayken bu davranışı göstermiyorsa ayrılık kaygısından kaynaklandığı düşünülebilir. O ortamdan kaçmak için kapı ve pencereleri kazmaya çiğnemeye çalışarak kendine fiziksel zarar verebilir.
-Evde tek başına kalan köpekler eşyaları çiğneme, kazma ve parçalama davranışlarında bulunabilir. Hasarlı tırnaklar, kırılan dişler bunun sonucu olarak ortaya çıkar.
-Sahibinden her ayrı kaldığında uygunsuz yere dışkı ve idrar yapma alışkanlığı ayrılık kaygısından kaynaklanabilir.
-Kaprofaji bilinen adıyla dışkı yeme genellikle köpeklerin sahibi evde yokken yaptıkları bir davranıştır. Dışkılarının tamamını veya bir kısmını yiyebilirler ki bu köpeğin psikolojik olarak ayrılık anksiyetesi olduğunu gösteren bir belirtidir.
Ayrılık Kaygısı Yaşayan Köpeklerde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Olumsuz görülen davranışlar olarak pençe atma, idrarını yapma veya dışkı yeme, sızlanma, yemek yemeyi reddetme, kendine zarar verme davranış tiplerini gözlemlediğinizde öncelikli olarak sakin kalabilmelisiniz. Bu gibi durumlarda aşırı öfkelenmek ve köpeğinize ceza vermek yanlış bir çözümdür.
Köpeklerde suçluluk hissetme duygusu yoktur ancak boyun eğme davranışı mevcuttur. Vereceğiniz ceza ayrılık kaygısını ortadan kaldırmaz bu sebeple evde yalnız kalabilmesi için alıştırmalar yapın. Günlük olarak oyuncaklarının içerisine köpek ödül mamaları saklayın.
Evden ayrıldığınız sırada bunu büyük bir meseli gibi göstererek vedalaşmayın. Gün içerisinde kısa aralıklarla dışarı çıkın ve geri döndüğünüzde hiçbir şey olmamış gibi davranın. Rutin bir şekilde dışarı çıkışınızı ve geri döneceğinizi anlamasını sağlayın.
Tek yapmanız gereken onu görmezden gelerek size olan bağımlılığını kontrol altına almaya çalışın. Bu süreçte bir başka arkadaşınızdan köpeğinize yemek ve su vermesini isteyebilirsiniz.