KÖPEKLERDE ÇİFTLEŞTİRME VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
26 Ocak 2023

KÖPEKLERDE ÇİFTLEŞTİRME VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Köpek sahipleri için merak edilen konulardan biri de köpeklerin ne zaman çiftleştirilmesi ve genel sağlık durumlarıdır. Bu konuda size düşenler ve dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Öncelikle köpeğinizin cinsiyeti çiftleşme konusunda ayırt edici bir ayrıntıdır. Köpekler cinsel olgunluğa farklı dönemlerde ulaştıkları için cinsiyet belirleyici bir olgudur. 

Dişi köpekler cinsel olgunluğa 6 ay da ulaşabilirken ırkına göre de değişiklik gösterebilir.  Kediler de olduğu gibi mevsimsel olarak çiftleşme yaşamazlar, mevsimlerden bağımsız olarak çiftleşirler.

Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler.  Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir. Etik olarak bakıldığında köpeklerin yaşını doldurmadan çiftleştirilmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri için uygun değildir.  6 aylık olduklarında kızgınlık dönemine girse dahi köpeğinizin çiftleşmesi için yaşını doldurmasını beklemelisiniz.

Kızgınlık dönemine giren dişi köpeklerde fark etmeseniz de kanama periyoduna girer.  Bu dönemde aşırı sinirli ve içine kapanık olabilirler. Fiziksel ve davranışsal olarak farklı belirtiler gösterebilirler. Bu dönemde dişi köpeğinizi dışarıya çıkarırken dikkat etmelisiniz. Planlı bir çiftleştirme gerçekleştirmek istiyorsanız kendi ırkından bir erkek köpek seçmelisiniz.

Bilinçli olarak bir çiftleştirme yapmak istediğiniz de karşı tarafın sağlık durumunu da gözden geçirmelisiniz.  Sık doğum yapmak köpekler için mümkün olsa da zorlayıcı bir durumdur.  Genel sağlıklarını kötü etkileyebileceği için yılda bir kez doğum yapmaları tavsiye edilir…

Sağlıklı Bir Çiftleştirme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sağlık Durumu:

Köpeğinizin doğacak yavrularının sağlıklı olabilmesi için, annesinin ve babasının da sağlıklı olması gerekmektedir. Veteriner hekiminiz ile görüşerek çiftleştirmek için sağlık onayı almanız gerekmektedir. Her ırkın kendine özgü kalıtsal hastalıkları olabilir. Irklar arası çiftleştirme yapmak çok daha doğru bir seçenek olacaktır.

Aşı Kontrolü:

Çiftleştirme yapılmadan önce her iki ırkında aşılarının tam olup olmadığının kontrolünün yapılması gereklidir. Köpeğinizi çiftleştirmeden önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için köpek vitaminleri ve ek besinleri kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Davranış:

Çiftleştirme döneminde annenin davranışları oldukça önemlidir. Çünkü doğum sonrası annesi yavrularından dolayı saldırganlık ve kaygı yaşaması mümkündür. Bu özellikler yavru köpeklere de geçebilmektedir.

Kızgınlık Belirtileri:

*İçe kapanık olma

*Aşırı sinirlilik

*Diğer köpekler ile yakınlaşma

*Genital bölgesini sürekli olarak yalama

*Vulvada belirgin şişkinlik

*Vajinal kanama

Çiftleştirmek İçin Doğru Zaman:

Zamanından önce ister dişi ister erkek köpek olsun çiftleştirilmemelidir. Yaşından küçük köpekler gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için bu durum dostunuzun sağlığı açısından önemlidir.

Köpeğin ırkına göre çiftleştirme zamanı farklılık göstermektedir. Küçük ırklarda 12 ila 18 aylık olurken orta ırklarda bu durum 15 ile 18 aylık arasındadır. Büyük ırk köpeklerde ise bu durum 18 ve 24 aylık arasında değişiklik göstermektedir.

Çiftleştirme Sonrası Gebelik Belirtileri:

*Kilo alımı

*Memelerinde büyüklük

*Çabuk yorulma hissi

*Şefkat ve sinirlilik durumu

*İştahında artış

Bazı durumlarda ise hormon değişikliğinden dolayı kusabilir bu nedenden dolayı iştahında azalma olabilir.

Peki Doğum Yapmak Dostunuzun Ömrünü Kısaltır mı?

Bu konu ile ilgili net bir bilgi yoktur. Doğum ve hamilelikle ilgili bazı riskler elbette bulunmaktadır. Lakin teknik olarak bir köpeğin çiftleşmesini engellemek, bazı riskleri de ortadan kaldıracaktır. Unutmayın ki her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, oldukça fazla doğumda köpeğiniz için pekte sağlıklı olmayacaktır.

Gereğinden Fazla Doğumun Zararları:

Dostunuz 6 ayda bir kızgınlığa girecektir. Bu kızgınlığın her anlamı çiftleştireceğinizi ifade etmez. Dişi bir köpek en uygun şartlarda sağlıklı ise yaşamı boyunca en fazla 3 kez doğum yapabilmektedir. Fazlası olduğu takdirde köpeğiniz ciddi bir şekilde riske girecek ve sağlıklı yaşamı değişkenlik gösterecektir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.