Köpeklerde deri siyahlaşması, bir dizi farklı sebeple ortaya çıkabilen dermatolojik bir hastalıktır. Bu sorunun kökenleri daha çok genetik, çevresel ve sağlıkla ilgili olmaktadır. Peki köpeklerin derisi neden siyahlaşır? Köpeklerde deri siyahlaşmasının yaygın sebepleri arasında:
*Bakteriyel, viral enfeksiyonlar, fungal(mantar) gibi çeşitli cilt enfeksiyonları köpeklerin derisinde siyahlaşmaya sebep olabilir. Bu enfeksiyon türlerine dostunuzda iltihaba, kaşıntıya ve deri yapısında farklı renk değişkenliğine yol açabilmektedir.
*Köpekler alerjik tepkimeler nedeniyle vücutlarını kaşıyabilirler. Sürekli olarak kaşıntıya devam etmeleri derisini tahriş olmasına ve sonucunda ise derisinin siyahlaşmasına neden olmaktadır.
*Köpeklerde yanlış mama seçimi ya da beslenme eksiği, derisinin sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Genel olarak omega-3 yağ asitlerinin eksikliği durumunda köpeklerin derisinde siyahlaşma olabilmektedir.
*Köpeklerdeki hormonal problemler, deri yapısının değişmesine neden olabilmektedir. Hipotiroidizm ya da Cushing sendromu gibi sağlık sorunları, köpeklerin derisinde pigmentasyon problemlerine yol açmaktadır.
*Köpeklerin cilt yapısı travma, yaralanma, kaşınma veya sürtünme sonucunda tahriş olabilir. Bu durumda derisinin siyahlaşmasının nedenleri arasındadır.
*Bazı köpek ırkları, doğuştan meydana gelen deri pigmentasyonu problemlerine sahip olabilmektedirler. Bu yüzden, kimi köpeklerde deri siyahlaşması ırksal bir özellik olarak bilinir.
*Köpeklerin cildinde, kaşıntıya ve tahrişe neden olan bir diğer sebep ise parazitlerdir. Bu kaşıntı sonrasında ise köpeklerin derisi siyahlaşabilir.
*Yaşlanan köpeklerin deri renginde siyahlaşma ve bazı değişiklikler doğal bir evre olabilir.
Köpek sahipleri, patili dostlarının deri sağlığını koruyabilmek ve en iyi bakımı yapabilmek için, köpek bakım ve sağlık ürünleri ile bunu doğru bir şekilde yapmalıdır. Ayrıca, köpeğinizde herhangi bir deri siyahlaşması fark ederseniz, veteriner hekiminize başvurmanız oldukça önemlidir. Veterineriniz, köpeğinizi muayene ederek, doğru teşhisi belirleyip en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. Genellikle böyle bir durumda, köpeğin daha sağlıklı mamayla beslenmesi, düzenli olarak cilt bakımının ve veteriner kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Sağlıklı bir yaşam, köpeğinizin deri sorunlarının giderilmesine fayda sağlar. Unutmamalısınız ki köpeklerde deri siyahlaşması, veteriner hekiminize danışmanız gereken bir durumdur.
Köpeklerde Siyah Deri Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde siyah deri hastalığı, tıp literatüründe "Cushing sendromu" ya da "Alopecia X" olarak yer almaktadır. Genel olarak deride kararmalar, saç dökülmesi, kimi zaman iltihaplanma ve ciltte incelme gibi dermatolojik sorunlardır. Bu hastalık, çoğunlukla uzun tüylü köpek ırkları arasında yaygın olmaktadır, lakin herhangi bir köpek ırkında da görülmesi mümkündür. Köpeklerde siyah deri hastalığı, genetik yatkınlık, endişe, stres, hormonal bozukluklar nedeniyle tetiklenebilir.
Köpeklerde siyah deri hastalığı tedavisi için, ilk olarak uzman bir veteriner hekim tarafından, köpeğinizin testlerden geçirilmesi gerekir. Hormon profilleri ve kan testleri, köpeğinizin hastalığının altında yer alan sebebi belirlemeye yardımcı olur. Köpeklerde deri siyahlaşması tedavisi, bu sebeplere bağlı olarak uyarlanır. Bazı tedavi yöntemler ise;
*Cushing sendromu gibi meydana gelen hormonal bozukluklar, ilaçlar ile düzeltilmeye çalışılmaktadır. Veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen bu ilaçlar köpeğiniz için kullanılır ve düzenli olarak kontroller sayesinde tedaviye cevap vermesi beklenir.
*Özel bir beslenme programı ve cilt sağlığını destekleyici ek besin takviyeleri köpeğinizin tedavi sürecine dahil edilebilir. Omega-3 yağ asitleri, biotin ve çinko bunlara ek olarak deri ve tüy sağlığı destekleyici likit gibi takviyeler köpeğinizin sağlığını iyileştirme yardımcı olur.
*Köpeğinizin cilt sağlığını desteklemek ve koruyabilmek için özel olarak üretilen losyonlar ve şampuanlar kullanılabilir. Düzenli olarak köpeğinizi fırçalamalı, banyo yaptırmalısınız. Bu sayede cildinin daha sağlıklı ve temiz kalmasına destek olursunuz.
*Köpeklerde deri siyahlaşması hastalığının başlıca nedenlerinden bir tanesi de strestir. Stres bu hastalığın semptomlarını tetikleyerek, köpeğin iyileşmesi sürecinin uzamasına neden olur. Bu yüzden köpeğinizle, stresini azaltıcı aktiviteler ve oyunlar ile vakit geçirmelisiniz.
*Köpeklerde deri siyahlaşması bazı durumlarında, homeopatik ya da akupunktur tedaviler, siyah deri hastalığının belirtilerini hafifletebilmektedir. Lakin bu tür tedavi yöntemleri mutlaka bir veteriner hekim gözetiminde uygulanmalıdır.
Köpeklerde deri siyahlaşması, tedavi süreci ise hastalığın sebebine ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Köpeğinizin sağlıklı yaşam sürdürebilmesi için en doğru tedavi uygulamasını, uzman bir veteriner tarafından profesyonel olarak tavsiye almanız oldukça önemlidir. Bununla birlikte, köpeklerde deri siyahlaşması tedavisinin düzenli olarak takip edilmesi ve iyileşme döneminin yakın bir şekilde izlenmesi gereklidir.
DOSTUNUZUN SAĞLIĞI İÇİN EN DOĞRU TEDAVİYİ VE BİLGİYİ VETERİNER HEKİMİNİZ BELİRLEYECEKTİR.