Köpeklerde Doğum Kaç Saat Sürer?
14 Haziran 2023

Köpeklerde Doğum Kaç Saat Sürer?

Köpeklerin doğum süresi, genel olarak ortalama 58 ile 68 gün arasında farklılık göstermektedir. Lakin bu süre, köpeğinizin genel sağlık durumuna, ırkına ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Küçük ırklar çoğunlukla biraz daha kısa sürede doğum yaparken, büyük ırkların doğum süresi daha uzun olabilmektedir. Doğum süresi, köpeğinizin gebeliğinin sonunda başlar ve yavruların tamamen doğduğu zamana kadar sürmektedir.

Köpeklerin doğum yapacakları vakit geldiğinde, onlar için güvenli ve rahat bir ortam hazırlamak çok derece önemlidir. Köpek yatakları , bu zaman zarfında büyük bir fayda sağlar. Köpek yatakları, patili dostunuza rahatlık ve destek sağlamak için özel olarak üretilmiş yataklardır. Yavruların doğduğu andan itibaren rahat bir yatakta olması gerekir, çünkü bu durum minik dostların sağlıklı başlangıç yapması için önemlidir. Yavru köpeklerin, doğduktan sonra bulunduğu ortama göre sıcak tutulmalı ve temizlikleri özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Köpeklerde Doğum Belirtileri

Köpeklerde doğumun yaklaştığını gösteren bazı belirtiler yer almaktadır. Bu semptomlar, doğumdan birkaç gün önce kendini göstermeye başlar. Köpeklerde doğum belirtilerini siz pati severler için listeledik:

İştahında değişiklik: Köpeklerin doğumu yaklaştıkça iştahında farklılıklar yaşayabilir. Bazı köpeklerde iştah artabilirken, bazılarında ise iştah kaybı yaşanması mümkündür.

Vajinal akıntı: Köpek, doğum yapmadan önce vajinal akıntı yaşayabilir. Bu akıntı çoğunlukla berrak ya da hafif pembemsi renkte olabilmektedir.

Davranışında değişiklik: Doğumu yaklaşan köpeğinizin, huzursuz ya da endişeli davranması normaldir. Yuvalama yeri hazırlamak için tünel kazma isteği, gezinme ya da kuytu bir alan arama isteği gösterebilir.

Memelerinin şişmesi: Doğum süresi yaklaşan köpeğinizin memeleri şişebilir çünkü süt üretmeye başlayacaktır.

Vücut ısısının düşmesi: Doğumdan önce köpeğinizin vücut ısısı genel olarak düşüş gösterir. Normal vücut sıcaklığı yaklaşık 38 ila 39°C iken, doğum yaklaştıkça bu durum 36/37°C'ye kadar düşebilmektedir

Köpeklerde Doğum Başlangıcı:

Köpeklerde doğum süresinin başlangıcı, çoğunlukla su kesesinin patlamasıyla birlikte başlamaktadır. Su kesesi, yavru miniklerin içinde bulunduğu sıvı dolu bir kese olarak düşünülmektedir. Su kesesinin patlaması sonucu, doğumun başladığını ve yakında yavruların doğacağını ifade etmektedir. Köpeklerde doğum başladığında, genel olarak sancı hisseder ve doğum kasılmaları meydana gelir. Bu kasılmalar ile birlikte, yavruların doğum kanalından geçmesine destek olur.

Köpeklerde Doğum Sancısı:

Köpeklerde doğum sancısı, doğum kasılmaları sırasında oluşmaktadır. Bu sancılar, köpeğin rahminin kasılıp gevşemesiyle meydana gelir. Sancılar, yavruların doğum kanalından geçişine destek olurken aynı zamanda doğum sürecini ilerletmektedir. Köpek doğum sancısı hissettiğinde, çoğunlukla sık sık pozisyon değiştirme, huzursuzluk ve nefes alma sıkışması gibi semptomlar ortaya çıkar. Doğum sancıları arasında belirli bir zaman olabilir ve bu zaman zarfı içerisinde yavrular dünyaya gelir.

Hamile Köpek Beslemesi Nasıl Olmalıdır?

Hamile köpekler için, kaliteli içeriğe sahip ve dengeli bir mama tercih etmeniz son derece önemlidir. Köpeğinizi, veterinerinizin tavsiye ettiği bir besin değerine sahip olan hamile köpekler için mama ile beslemek daha doğru olacaktır. Bu mama içerisinde, yüksek protein ve enerji içeriği olması önemli faktördür. Hamilelik evresinde köpeklerin enerji ihtiyacı daha çok artmaktadır. Bu yüzden, normalden daha fazla yemek yeme isteği olması mümkündür. Fakat, kilo alımını kontrol altında tutmak için aşırı tüketmesine izin vermemelisiniz. Veterineriniz, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu günlük beslenme ölçüsünü belirlemek konusunda size yardımcı olacaktır.

Hamile köpekler için, günlük beslenme miktarını iki ya da üç küçük öğüne bölerek vermek daha doğrudur. Bu, köpeklerin sindirim sistemini bozmadan ve köpeğin daha rahat yemek yemesine faydalı olur. Aynı zamanda hamile köpeklerin her daim taze ve temiz suyunun olması çok önemlidir. Bazı durumlarda veteriner hekiminiz köpeğiniz için köpek vitaminler ve ek besinler önerebilir. Bunlar çoğunlukla hamile köpeklerin ve yavrularının daha sağlıklı olması için kullanılmaktadır. Lakin, takviyeleri kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminizle konuşmanız tavsiye edilir.

Hamile köpeğinizin sağlıklı bir şekilde hayatına devam ettiğinden emin olmak için düzenli veteriner kontrolleri yaptırmanız gereklidir. Veterineriniz, köpeğinizi gözlemleyerek gerekli tıbbi müdahaleleri sizlerle paylaşacaktır. Unutmamalısınız ki, her köpek ırkı bireyseldir ve özel ihtiyaçlara gerek duyabilmektedir. Bu yüzden, hamile köpeğinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için, siz köpek sahiplerine en doğru bilgileri veteriner hekiminiz verecektir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.