Köpeklerde Egzama: Tedavisi, Belirtileri ve Çözümleri
11 Eylül 2024

Köpeklerde Egzama: Tedavisi, Belirtileri ve Çözümleri

Köpeklerde egzama, cildin iltihaplanması ve tahrişiyle karakterize bir cilt hastalığıdır. Ortaya çıkmasında etkili olan etkenler genellikle alerjik reaksiyonlar, parazitler, hormonal dengesizlikler, genetik yatkınlık veya çevresel faktörlerdir. Zayıf bir cilt bariyeri, ciltte doğal olarak bulunan bakteri/mayanın yapısını değiştirmesine ve yayılmasına izin verir. Tam da bu aşamada sevimli dostlarınızın cilt sağlığına dikkat etmenizin önemi ortaya çıkmaktadır. Köpeğinizin cilt Ph yapısını bozmayan ürünlerin kullanımı, kaliteli beslenme ve düzenli bakım ile cilt bariyerinin güçlü olmasına olanak sağlayabilirsiniz. Özellikle köpeğinizi yıkama aşamasında kullanmayı planladığınız köpek şampuanları  ürünlerinin kaliteli içeriğe sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

Köpeklerde egzamanın ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın da etkili olduğunu belirtmiştik. Özellikle, West Highland White Terrier, French Bulldog ve Labrador gibi bazı ırkların atopik dermatit geliştirme olasılığı diğer ırklara göre daha fazladır.

Köpeklerde Egzama Neden Olur?

Egzama hastalığının, köpeğinizin derisini etkileyen bir rahatsız olduğunu belirtmiştik. İltihaplanmanın yanı sıra kaşıntıya da neden olan bir cilt sorunudur. Çoğunlukla alerjik reaksiyonlar, çevresel faktörler, stres veya bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Köpeğinizdeki egzama nedenleri arasında yiyecek alerjileri, parazitler, kimyasal tahriş ediciler ve hatta stres bulunmaktadır.

Köpeklerde Egzama Belirtileri

Köpeklerde egzama belirtileri, genellikle kolayca fark edilebilecek semptomlarla kendini gösterir. En yaygın belirtiler şunlardır:

* Sürekli kaşıntı ve kendini ısırma

* Deride kızarıklık ve şişlik

* Kuru, pullu deri

*Derideki tüylerin dökülmesi

Bu belirtilerden herhangi birinin varlığında, egzama ihtimalini değerlendirmeli ve veteriner hekiminize başvurmalısınız. Egzama rahatsızlığında daha ciddi boyutlara sahip olan ıslak(nemli) egzama da vardır. Bu egzama türünde yaralar açık ve sulu görünür. Sizler için ıslak egzama ile alakalı detaylara da yazımızın ilerleyen aşamasında değineceğiz.

Köpeklerde Egzama Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeklerde egzama genellikle fiziksel muayene ve deri biyopsisi gibi laboratuvar testleri ile teşhis edilebilir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtilerin varlığında, teşhis için veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz. Teşhis aşamasında genellikle aşağıdaki adımlar izlenir:  

* Veteriner hekiminiz semptomları değerlendirmek için köpeğinizin derisini ve tüylerini dikkatlice inceler. Köpeklerde egzama görüntüleri olan kızarıklık, kabuklanma, iltihaplanma ve tüy dökülmesi açısından sevimli dostunuzu gözlemler.

* Hekiminize, sevimli dostunuzun tıbbi geçmişi ve alışkanlıkları hakkında bilgileri vermelisiniz. Bu bilgiler egzama nedenini anlamaya yardımcı olur.

* Egzamanın alerjik reaksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için alerji testleri yapılabilir. Bu testler, tüylü dostunuzun belirli alerjenlere verdiği tepkileri ölçmeye yardımcı olur.

* Veteriner hekiminiz deri biyopsisi ile cildin mikroskobik incelemesini yapar. Deri biyopsisi, egzamayı diğer cilt rahatsızlıklarından ayırmaya yardımcı olur.

* Egzama hastalığının bakteriyel mi yoksa fungal (mantar) bir enfeksiyondan mı kaynaklandığını belirlemek için kültür testlerinden yararlanılır.

Köpeklerde Egzama Tedavisi Nasıldır?

Egzama tedavisi hastalığın nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Veteriner hekiminizin yapmış olduğu tanı testleri ile altta yatan sebep belirlenir. Altta yatan sebebe yönelik tedaviler uygulanır. Alerjiler için antihistaminikler, parazitler için antiparaziter ilaçlar ve enfeksiyonlar için antibiyotikler reçete edilebilir. Reçete edilen ilaçları hekiminizin önerdiği dozda ve sıklıkta uygulamak, hastalığın iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Aynı zamanda veteriner hekiminiz, küçük dostunuzun cildini yatıştırmak ve kaşıntıyı gidermek için köpek egzama kremi, köpek egzama spreyi ve köpek egzama şampuanı gibi ürünleri de önerebilir.

Köpeklerde Egzama Evde Tedavi Edilebilir mi?

Evde tedavi yöntemleri, hastalığın nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Hafif vakalar, topikal kremler ve losyonlarla evde yönetilebilirken, şiddetli vakalar veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçlar veya klinik ortamında tedaviyi gerektirebilir. Tüm bunlara ek olarak, egzaması olan köpeğinizin diyetine ekstra dikkat etmeniz gerektiğini de eklemek isteriz. Bunun nedeni, bazı yiyeceklerin alerjik reaksiyonları tetikleyebilmesidir. 

Köpeklerde Egzama Bulaşıcı mı?

Egzamanın dermatit yani deri problemi olduğunu yazımızda belirtmiştik. Bu hastalığa sebep olabilecek birçok farklı ajan vardır.

* Parazitler: Pireler, akarlar, keneler

* Enfeksiyonlar: Bakteriyel veya fungal

* Alerjiye neden olan çevresel faktörler: Polen, çimen, ev tozu akarları vb.

Köpeklerde Islak Egzama Nedir?

Köpeklerde ıslak egzama, egzama rahatsızlığının daha ciddi bir türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Islak veya nemli egzama olarak farklı isimlerde tanımlanır. Açık yaralar, kızarık bölgeler ve lezyonlar ile karakterize bir durumdur. Köpeğinizde ağrıya neden olan ciddi bir rahatsızlıktır. Bazen kötü koku yapabilir. Islak egzamaya da kuru egzamaya neden olan etkenler sebep olur. Köpeğinizin sağlığı ve konforu için tedavi edilmesi gereklidir.

Köpeklerde Islak Egzama Belirtileri:

* Sürekli yalama

* Sürekli çiğneme

* Sürekli kaşınma

* Saç dökülmesi 

* Kırmızı, eksüdalı, şiş, eritemli, nemli lezyonlar.

Bu lezyonlar genellikle küçük başlar. Fakat kaşıntılı lezyonlar olduğu için köpeğinizin sürekli temasına bağlı olarak daha sonrasında büyür ve kötüleşir.

Islak Egzamadan en sık etkilenen bölgeler şunlardır:

* Perioral bölge (Ağız etrafı)

* Sırt bölgesi

* Lumbosakral bölge (Omurga bölgesi)

Köpeklerde Egzamanın Önlenmesi

Egzama tedavi edilebilir bir durum olsa da en iyi yaklaşım bu riski ortadan kaldırmak olacaktır. Egzama oluşumunu önlemek için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar söz konusudur. Bu unsurlara kısaca değinmek istiyoruz:

Dengeli beslenme: Bildiğiniz üzere tüylü dostunuz için seçmiş olduğunuz beslenme ürünleri, köpeğinizin sağlığını doğrudan etkiler. Diyetlerine eklemiş olduğunuz köpek maması  ürünlerinin kaliteli ve dengeli bir içeriğe sahip olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca, gıda ürünü içeriğinde köpeğinizin deri ve cilt sağlığını destekleyen omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde tüylü dostunuzun deri sağlığını koruyarak, egzama riskini azaltabilirsiniz.

Stresin azaltılması: Stres, her canlıda odluğu gibi köpeğiniz için de risktir. Strese bağlı köpeklerde cilt sorunlarının tetiklendiği bilinmektedir. Bu nedenle, köpeğinizin stres seviyesini azaltmalısınız. Bu şekilde strese bağlı oluşabilecek deri problemleri veya diğer rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.

Parazit kontrolü: Pireler ve keneler gibi parazitler, köpeğinizin cildinde tahrişe neden olabilir ve egzama gelişimini tetikleyebilir. Düzenli olarak parazit kontrolü yaparak bu durumu önleyebilirsiniz.

Düzenli banyo: Köpek egzama şampuanı kullanarak, köpeğinizi düzenli olarak yıkamak, cildinin temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeklerde Egzama Tedavisi İlaçları Nelerdir?

Veteriner hekiminizin yapmış olduğu tanı testleri sonucuna göre önerebileceği ilaçlar arasında kortikosteroidler, antihistaminikler ve antibiyotikler bulunur.

Köpeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?

Yazımızda da ayrıntılı olarak belirtmiş olduğumuz gibi, dengeli beslenme, düzenli cilt bakımı ve stres etkenlerini azaltma egzamaya iyi gelir.

Köpeklerde Islak Egzama Nedir?

Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi ıslak egzama, deride açık yara ve sızıntılar ile karakterize bir rahatsızlıktır. Egzama türleri arasında oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.

Köpeklerde Egzama Ölümcül müdür?

Köpeklerde egzama ölümcül değildir fakat tedavi edilmez ise ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

Köpeklerde Egzama Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Egzamanın tedavi süresi, egzamanın şiddetine ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle, bu soruya net bir zaman belirtmek doğru olmaz. Hafif vakalarda ortalama olarak tedavi birkaç hafta sürebilirken, daha ciddi vakalarda tedavi süresi aylar alabilir. Tedavi sırasında veteriner hekiminizin önerilerini dikkatle takip etmeli ve köpeğinizin cildindeki iyileşmeyi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Köpeklerde Egzama ve Mantar Farkı Nedir?

Köpeklerde egzama ve mantar farkı, bu iki durumun belirtileri arasındaki farklılıklarla belirlenebilir. Egzama genellikle alerjik reaksiyonlar veya tahriş nedeniyle oluşurken, köpeklerde mantar  enfeksiyonları genellikle deride yuvarlak, kızarık ve pul pul dökülen lezyonlara neden olur. Egzamada deri genellikle daha geniş bir alanda tahriş olurken, mantar enfeksiyonları daha belirgin sınırlara sahip olabilir. Her iki durumda da doğru teşhis ve tedavi için veteriner hekiminize başvurmanız gereklidir.

Köpeklerde Egzama İnsana Bulaşır mı?

Tüylü dostunuzun için son derece rahatsızlık veren bir durum olmasına karşın, köpeklerde egzama genellikle bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Ancak, şunu da eklemek isteriz ki köpeğinizin derisinde bulunan bazı bakteri ve mantarlar insanlara bulaşabilir. Bu nedenle, egzama olan bir köpekle temas ettiğinizde dikkatli olmalı ve hijyen kurallarına uymalısınız.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.