Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi; kronik olarak tanımlanan uzun süreli bir hastalıktır. Beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz deşarjlarla ortaya çıkan hastalık hastada istemsiz kasılmalara sebebiyet verir. Buna ek olarak bilinç değişiklikleri ve duygusal değişiklikler de meydana gelir. Nöbetler halinde görülen epilepsi hastalığı spazmlara, titremelere ve seğirmelere yol açar. Yapılan araştırmalar dünya üzerinde yaklaşık 65 milyon epilepsi hastası olduğunu gösterirken, hayvanlar aleminde bu hastalığın yeri var mıdır?
Köpeklerde epilepsi neden olur? sorusunun cevabı ise; Evcil dostlarımız olan köpeklerde de epilepsi hastalığı görülebilmektedir. Sadık dostlarımızda görülen epilepsi idiyopatik olarak adlandırılmaktadır. Kısaca açıklamak gerekirse mevcut hastalığın altında herhangi bir neden tespit edilememiştir. Uzmanlar idiyopatik epilepsinin genetik bozukluktan kaynaklandığını, bazı ırkların epilepsiye yatkın olduğu düşünülmektedir.
Köpeklerde Epilepsi Nasıl Anlaşılır?
Düşünülenin aksine epilepsi safkan ırklarda daha sık görülen bir hastalıktır. Köpeklerde epilepsinin ortaya çıktığını gösteren ilk nöbetler 1-5 yaş arasında görülebilirken, erkek köpeklerde epilepsi görülme oranı dişi köpeklerden daha yüksektir.
Köpeklerde Epilepsi Belirtileri;
*Tökezleme
*Düşme
*Salya akıtma
*Ayaklarda sertleşme
*Boyunda sertleşme
*Kontrolsüz şekilde dışı yapma
*Şiddetli sarsılma
*Seğirme
*Aşırı havlama
*Kontrolsüz çiğneme
*Uzuvları kontrol edememe
*İdrarını tutamama
Köpeklerde epilepsi 3 evreden oluşmaktadır;
Birinci evre: Nöbetin hemen öncesinde görülen dönemdir. Belirtileri huzursuzlaşma, saklanma ve inleme gibi davranışlardır.
İkinci evre: Bazen çok uzun süren bazense birkaç dakika süren kriz dönemidir. Belirtileri bilinç kaybetme, titreme, istemsiz kas hareketleri, dışkı ve idrar kaçırma, aşırı salgı salgılanmasıdır.
Üçüncü evre: Nöbet sonrasındaki süreyi tanımlar. Ortalama yarım saatten azdır belirtileri güçsüzlük, görme kayıplarıdır.
Köpeklerde Epilepsi Nasıl Tedavi Edilir?
Epilepsi tanısı koyulabilmesi adına nöbete sebep olabilecek diğer tüm sağlık problemleri gözden geçirilip teşhisin doğruluğu saptanır. Hastalık öyküsü, fiziki muayene, röntgen ve MR gibi çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak gerekli testler yapılmaktadır. Son olarak köpeğe omurilik sıvısı testide yapılabilir.
Köpeklerde Epilepsi Öldürür mü?
Epilepsi köpekler için tedavi yöntemi nöbet önleyici ilaç kullanımıdır. İlaçların etkili olabilmesi adına veteriner hekimin önerdiği kullanım şekli benimsenmeli, stresten uzak tutarak düzenli egzersiz yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Nöbet önleyici ilaçları kullanan köpeklerin büyük bir kısmında nöbet çoğunlukla engellenerek normal hayatına dönebilmesi mümkündür.
Köpeklerde Epilepsi Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler;
*Köpeğinizin yaralanmaması adına geniş bir alana almalısınız.
*Sakin kalmalı düşük ses tonuyla konuşmalısınız.
*Kendisine zarar vermemesi adına kafasının altında yumuşak bir yastık koyabilirsiniz.
*Nefes almada zorluk yaşama ihtimaline karşı temiz bir havluyu dişlerinin arasına sokarak nefesinin engellenmesini önleyebilirsiniz.
*Epilepsi nöbetinin süresini gözlemlemelisiniz.
*Epilepsi nöbeti beş dakikanın üstünde halen devam ediyorsa acil olarak veterinere götürmelisiniz.
*Evinizde çocuk veya başka bir evcil hayvan var ise ortamdan uzaklaşmasını sağlamalısınız.
*Nöbet sonrasında köpeğin bilinci yerine gelmediyse vakit kaybedilmeden tedavi almasını sağlamalısınız.
*Nöbet sırasında ilaç içirmeye çalışmayınız.
*Nöbet esnasında köpeğin ağzına veya diline dokunmamalısınız.
Köpeklerde Epilepsi Sıklığı
Epilepsi, köpeklerin hayatını ciddi şekilde etkileyen ve ölümcül olabilen nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi insanlarda olduğu kadar, hayvanlarda da görülen bir durumdur. En yaygın olarak, Golden Retriever, Beagle, Sibirya Husky ve Alman Kurdu gibi büyük ırklarda görülmesi çok daha mümkündür. Epilepsi nöbetlerinin sıklığı, dostunuzun yaşına ve ırkına göre değişmektedir. Aniden başlayıp, birkaç dakika ya da saat sürebilen bu nöbetler köpeğinizin hayatını ciddi şekilde etkilemektedir.