Köpeklerde ilk yardım ve acil müdahale
27 Temmuz 2022

Köpeklerde ilk yardım ve acil müdahale

İlk yardım bir kaza veye kötü durum karşısında canlı kişinin hayatta kalmasını sağlar. İnsanlar açısından ilk yardım müdahalesi nasıl hayat kurtarıcı etkiye sahipse köpekler içinde durum aynıdır. Köpek besleyen, bakımını üstlenen sahipler içinde öncelik küçük dostlarının sağlığı ve iyi bir bakım görmesidir. Bir kaza geçirmiş, travma atlatmış evcil ve yabani hayvanlar içinde acil müdahale ve ilk yardım hayat kurtarıcı etkilere sahiptir.

Evcil hayvanınız olası bir kaza geçirdiğinde ona ilk yardımda bulanarak hayatta kalmasını sağlayabilirsiniz. Şehir yaşantısında meydana gelen trafik kazasına kurban gitmiş evcil veya sahipsiz bir köpekle karşılaştığınızda yapacağınız yerinde müdahalelerle yaşama şansını yükseltebilirsiniz.

Kaza geçirmiş bir köpek ağrı şoku, korku ve travma geçirmesi sebebiyle sizi ısırabilir. Bu sebeple öncelikle arabanızda var ise bir battaniyeyle üstünü örterek yada başka bir örtüyle üstünü örterek stabilizasyonu sağlamalısınız. Akan trafiği durdurmalı ona daha fazla zarar gelmesini önüne geçmelisiniz. Yaralı hayvanı güvenli bir alana taşıyarak, kanaması var ise basit turnike uygulaması yaparak kanamayı durdurmalısınız. Köpekte herhangi bir kırık olması ihtimaline karşı veteriner hekime ulaşana yada götürene kadar çok fazla hareket etmemesini sağlamalısınız.

Köpekler doğuştan yüzme bilmelerine rağmen yinede suda boğulma tehlikesi yaşayabilir. Bu durumda köpeği yan yatırarak akciğerlerine kaçan suyun dışarı çıkması sağlanmalıdır.  Solunumda güçlük çekiyorsa ağzını kapatarak burun deliklerine hava üflenerek suni solunum yapılması gerekebilir.

Yemek yedikleri esnada boğulma vakası geçiren köpeklerde ağızın içindeki yabancı cisimleri çıkartmalısınız. Ağız içinde yabancı cisim bulunmadı taktirde heimlich manevrası yaparak cismin çıkarılmasına yardımcı olmalısınız.

Aşırı güneşe ve sıcağa maruz kalmış köpeklerde gelişen sıcak çarpmasında, köpeğin vücut ısısı ıslatılarak düşürülmelidir. Kaybettiği sıvıyı geri kalmasını sağlayacak izotonik çözeltiler içirilmeli, vücut boşluklarına buz sürerek serinlemesine yardımcı olunmalıdır.

Donma vakalarında ise köpeğin düşen vücut ısısı ılık kompresler ve battaniye yardımıyla yavaş yavaş yükseltilmelidir. Kan akışının hızlanması için yavaş yavaş vücudu ovulmalıdır.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.