Birçok kez köpeğinizin titrediğini görebilirsiniz. Genellikle köpeğiniz titrediğinde sıkı giydirme ve yaşam alanındaki sıcaklığı daha yüksek seviyeye çıkarma gibi önlemler alırsınız. Yine de köpeğinizin titremeye devam ettiğini görebilirsiniz. Bu durumda “Köpekler neden titrer?” sorusunu sorarsınız.
Köpeklerde titreme sebepleri çok çeşitli olabilir. Evcil dostunuz küçük bir olaya heyecanlansa bile titreyebilir. Aynı zamanda bazı kötü hastalıklarda titremesine yol açabilir. Bu durumda doğru önlemler almak için köpeğinizin titreme nedenini bilmeniz gerekir. Bir hastalık durumuna bağlı titreme varsa köpek vitaminleri kullanabilirsiniz.
“Köpeklerde titreme neden olur?” sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. İşte köpeğinizin titremesine yol açacak durumlar;
Heyecan
Köpekler çevrelerinde heyecan verici bir olay yaşandığında titremeye başlayabilir. Özellikle “Yavru köpeklerde titreme neden olur?” sorusunun cevabı heyecan olabilir. Çünkü genç köpeklerde mutluluk hissine, yüksek dozda tepki verildiği için heyecanlanma durumunda titreme görülmesi daha yaygındır. Köpekte görülen heyecana bağlı titremede bir şey yapmanız gerekmez. “Köpekler arabada neden titrer?” merak ediyorsanız büyük ihtimalle gidecekleri yer ve izledikleri çevre için heyecanlanırlar.
Stres ve Korku
Bir köpek kendini güvende hissetmediği bir ortamda olursa adrenalin dalgalanması yaşanır. Bu durumda köpeğinizin kasları harekete hazır olur. Sonrasında ise köpeğiniz sallanma ve titreme davranışı sergileyebilir.
Özellikle fırtına, veteriner hekim ziyareti, havai fişek, ambulans sesi gibi durumlarda titreme reaksiyonu yaygındır. Köpeğiniz nefes nefese kalma, saklanma ve kulak düzleştirme gibi davranışlarla beraber titriyorsa stresli olduğunu ve korktuğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda kendini mutlu hissetmesini sağlamalısınız.
Ağrı
Köpekler genellikle canları yandığında acılarını belli etmez. Ancak dayanılamayacak bir acı varsa titreme yaşayabilirler. Bu durumda hemen bir veteriner hekime götürülmesi gerekir.
Yaş ve Kas Zayıflığı
Köpekler yaşlandıkça bacak kaslarında titremeler görülebilir. Aynı zamanda yorgunluk da bacak kaslarında zayıflık ve titremeye yol açabilir. Köpeğiniz yaşlıysa veya normal zamanda kas zayıflığına bağlı titriyorsa mutlaka uzman bir veteriner hekime başvurmalısınız.
Çevreye Tepki
Köpekler çevrelerine çeşitli tepkiler verirken de titreyebilir. Birçok hayvan milyonlarca yıl içinde çeşitli davranışsal tepkiler kazanmıştır. Köpeklerde kendini kurutma, sallanma ve vücudu sıcak tutma gibi amaçlar için çevreye tepki olarak titreyebilir. Çevreye tepki köpeklerde titreme hastalığı olarak düşünülmemelidir.
İlgi İsteği
Özellikle “Küçük köpekler neden titrer?” sorusunun cevabı ilgi araması olabilir. Küçük köpekler çevrelerindeki insanların ilgi göstermesi için dikkatinizi çekmek ister. Bu nedenle özellikle yemek isterken ve ilgilenmenizi beklerken titreyebilirler. Köpeğiniz olumsuz bir durum dışında, ilgi amaçlı titriyorsa bu davranışı pekiştirmemek için görmezden gelmeniz doğru olur.
Soğuk ve Islanma
Köpeklerde titreme ve halsizlik soğuk havalarda veya ıslandıklarında görülebilir. Köpekler üşüdükleri zaman insan gibi titreme tepkisi verirler. Bu ısınmayı sağlamak adına istemsiz gelişen bir durumdur. Kaslarını gererler ve vücutlarının ısı üretmesini sağlarlar. Bu durumda köpeğin sıcak ortama geçmesini sağlayın.
Köpekler ıslakken kendisini sallayarak kuruduğu için ıslanma durumunda mutlaka titreyecektir. Bu durumda bir şey yapmanıza gerek yoktur ancak ıslandıktan sonra üşümemesine dikkat etmelisiniz. “Köpekler uyurken neden titrer?” sorusuna cevap olarak üşümelerini verebiliriz.
Mide Bulantısı
Köpeklerde titreme nedenleri arasında mide bulantısı da bulunur. Kendini kötü hisseden köpek bulantıya bağlı titreyebilir ve daha sonra kusabilir.
Distemper
Vücuttaki belirli organlara zarar veren, virüse bağlı olan ve köpek genç hastalığı olarak bilinen distemper özellikle yavru ve genç köpeklerde görülür. “Yavru köpekler neden titrer?” sorusunun cevabı distemper olabilir. Köpeklerin aşıları tam değilse bu hastalığa yakalanabilir ve titremeye yol açacak nörolojik sorunlar yaşayabilirler.
Zehirlenme
Köpekler çeşitli şekillerde zehirlenme problemleri yaşayabilirler. Bu durumda bazı zehirler köpeklerin titremesine yol açabilir. Çikolata, küflü yiyecekler, sigara izmariti ve kafein gibi maddeler köpeklerde zehirlenmeye bağlı titremeye yol açar.
Köpekler de titreme nedenleri arasında en sık görülenler ise;
*Ateşlenmesi (hipertermi)
*Hipoglisemi (şekerin düşmesi)
*Uyku arasında rüya görmesi
*Aşırı egzersiz
*Travma sonrası
*Genelleştirilmiş Tremor Sendromu (GTS)
*Metabolik problemler ve birçok hastalıktan titreyebilir.
Köpeğiniz de bu gibi semptomlarla karşılaştığınız takdirde mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.