Kediler kadar olmasa da köpeklerde meraklı canlılardır. Gezmeyi, oynamayı, araştırmayı ve keşfetmeyi severler. Keşif sırasında biz insanlar gibi ellerini kullanamayan köpekler, bu macera için daha çok dillerini görevlendirirler. Size her ne kadar alakasız gibi görünse de küçük bir çocuk gibi çevrelerindeki nesneleri yalayarak tanımlamaya çalışırlar.
Kediler gün içerisinde birçok nedenle kendilerini yalarken,bu davranış kedilerdeki kadar sık olmasa da köpeklerde de görülür. Kaşınırken veya kendini temizlemeye çalışırken köpeğin kendini yalaması sağlıklı ve normal bir durumdur. Ancak bu durum bir alışkanlığa dönüp sürekli olarak aynı bölgeyi yalaması cilt hastalığına sebebiyet verir. Köpeğinizin sürekli olarak aynı bölgeyi aşırıya kaçacak şekilde yalaması zararlıdır. Bu tarz alışkanlıklara yalama granülomu denirken bir diğer adı ise akral yalama demattidir. Sürekli olarak aynı böyleyi aşırı derece yalaması cilt katmanlarına zarar vererek yapısının bozulmasına ve yaraların oluşmasına neden olur.
Davranış bozukluğu şeklinde kronik olarak aynı bölgenin yalanması sonucunda ortaya ağrılı lezyonlar ortaya çıkar. Köpek bu sefer ağrıyı ve ortaya çıkan kaşıntıyı rahatlatmak adına daha çok yalanmaya başlar. Bu kısır döndü devam ederken köpeğin vücudunda ciddi lezyonlar oluşmaya başlar. İlk başlarda kolaylıkla fark edilmeyen yalama granülomui, genellikle köpeğin oturur pozisyonda rahatlıkla ulaşabileceği bölgelerde görülür.
Yalama Granülomu Belirtileri
*Açık yara
*Plaklar şeklinde alope
*Nodüller
*Cilt kızarıklığı
*Kaşıntı
*Hiperpigmentasyon
Yalama Granülomuna Yatkınlığıyla Bilinen Köpek Irkları
*Labrador
*Golden
*Doberman
*Danua
*İrlanda Setter
Köpeğinizin vücudunda kırmızı, kaşıntılı lezyonlar tespit etmeniz halinde veya sürekli olarak kaşınarak yalandığını fark ettiğinizde ilk olarak başvurmanız gereken uzman bir veteriner hekimidir. Lezyon oluşan bölgelerin etkili bir biçimde tedavi edilmesinin yanı sıra en büyük sorun köpeğinizin bu davranışı neden sergilediğidir. Bu davranışın altında yatan gerçekleri öğrenmediğiniz ve engel olmadığınız sürece köpeğinizde yalama granülomu görülmeye devam edecektir.
Kompulsif davranış bozukluğundan kaynaklanan yalama granülomu korku, yalnızlık, terk edilmişlik hissi, travma, can sıkıntısı ve anksiyeteden kaynaklı olabilir. Aşırı yalama davranışı psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor ise köpeğinize daha fazla vakit ayırmalı, onunla düzenli yürüyüşler yapmalı ve oynamaktan çok hoşlandığı köpek oyuncakları ile korkularını azaltmaya çalışmalı ve sevginizi kesintisiz bir şekilde ona göstermelisiniz.
Psikolojik problemlerin dışında yalama granülomuna fiziksel nedenler de sebebiyet verebilir. Köpeğinizde görülen eklem ağrısı, alerji, böcek ısırması gibi sağlık sorunları devamında aşırı yalama davranışına dönüşebilir. Bu gibi durumlarda köpeğinize antimikrobiyal sprey ve antibiyotik tedavi uygulanır. Ancak eklem ağrılarının kaynağının tespit edilmesi halinde köpeğinize cerrahi müdahale uygulanabilir.
Köpeğinizin sürekli olarak yalanmaya başladığını fark ettiğinizde vücudunda ve cildinde demorfe bir bölge olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ve vakit kaybeden veteriner hekiminize başvurarak gerekli muayenelerin yapılmasını sağlamalısınız…