Köpeklere Ağrı Kesici Verilebilir mi?
10 Temmuz 2023

Köpeklere Ağrı Kesici Verilebilir mi?

Sadık dostlarınız olan köpekler, aynı bizler gibi bazı sistemik hastalıklarda, travmalar sonrasında veya yaşla birlikte oluşabilen romatizma ve eklem hastalıkları kaynaklı olarak ciddi ağrılar hissedebilirler. Bahsettiğimiz hastalıklara önlem amacıyla ise özellikle yaşla birlikte gelişen ciddi ağrılı seyreden rahatsızlıkların azaltılabilmesi ve dostunuzun daha az ağrılı ve konforlu bir ömür sürebilmesi amacıyla dostlarımıza özel üretilen, kaliteli köpek vitaminleri ve ek besinleri  de kullanmayı bir rutin haline getirmeniz gerekmektedir. Ağrıyla seyreden hastalık durumlarında hem dostlarınızın tedavi süreçlerini hızlandırmak hem de hayatlarını daha konforlu idame ettirebilmeleri için veteriner hekiminiz sizlere bazı ağrı kesiciler reçete edebilmekte veya kendisi doğrudan uygulayabilmektedir. Veteriner hekiminizin önerdiği ağrı kesiciler dostlarınız için özel hazırlanmış veya insanlar için kullanılan ağrı kesiciler de olabilmektedir. İlaç seçiminde ve kullanım protokolünün belirlenmesindeki en iyi kararı dostunuzun muayenesini gerçekleştiren veteriner hekiminiz verecektir. Sizlerin ise kesinlikle hekiminize danışmadan bir ağrı kesici uygulamamanız gerekmektedir. Aksi durumlarda bizler için masum görülen ilaçlar dostlarınız için ölüme varabilen sonuçlar doğurabilmektedir.

Köpeğe İnsan Ağrı Kesicisi Verilir mi?

Bu sorunun cevabı hem basit hem de bir o kadar da karmaşıktır. Genel kullanım olarak bakarsak “Evet” köpeklere insanlar için üretilmiş ağrı kesiciler verilebilmektedir. Fakat bu noktada dikkat etmemiz gereken asıl şey ağrı kesicilerin hangi etken maddeyi içerdiğidir. İnsanlarda sıklıkla kullanılan parasetamol, ibuprofen ve naproksen etken maddeleri köpekler için oldukça zehirli ve ölümcül etkiler göstermektedir. Ayrıca insanlara ait olup köpeklerde de kullanılan bazı ağrı kesicilerin ise doz hesaplamaları insanlardan farklılık gösterdiği için hesaplama yapmadan bilinçsizce kullanıldığında ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu yüzden ağrısı olduğunu düşündüğünüz dostunuz için yapmanız gereken en doğru davranış, kontrolsüzce evinizde ilaç kullanmayıp hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmaktır.

Köpeğimin Ağrısı Var Ne Yapmalıyım?

Veteriner kliniklerine başvuran hasta sahiplerinin birçoğunun hastaları hakkında ilk söyledikleri anemnez bulgusu “Köpeğim veya kedim birkaç gündür halsiz ve ağrısı var gibi davranıyor” olmaktadır. Bu konuda yapılabileceklerin listesi ağrının kaynağına ve şiddetine göre uzayıp gidebilmektedir. Ağrıyla veya hastalıklarla mücadelenin temeli öncelikli olarak önlem almaktır. Özellikle yaşla birlikte köpeklerde kalça ve eklem ağrıları, kas ağrıları, romatizma ağrıları ve diğer organlara ait ağrılar ortaya çıkmaya başlar. Bu semptomlar ise dostunuzun halsiz, iştahsız ve mutsuz olmasına neden olmaktadır. Bahsettiğimiz gibi yaşla birlikte ortaya çıkacak ve ciddi ağrılara neden olacak bu rahatsızlıklara karşı önlem alınması oldukça önemlidir. Önlem amacıyla yapmanız gereken en önemli şey dostunuzu kaliteli köpek maması  ile beslemektir. Bu mamaların yanında ise onlar için üretilmiş köpek vitaminleri ve ek besinlerini kullanmanız ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Tüm bu önlemlere rağmen dostunuzda ağrı ve diğer hastalık semptomlarını gördüğünüzde evinizde kendi kararınıza göre ilaç kullanmamalı ve doğrudan veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeğe Asprin Verilir mi?

Asprin, veteriner hekimler tarafından köpeklerde kullanılabilen bir ağrı kesicidir. Fakat doz ayarlaması ve kullanım şekli insanlara göre farklılık gösterir. Bununla birlikte insanların aksine yanlış kullanım, doz aşımı gibi durumlarda köpeğinizde ölümle sonuçlanabilen çok ciddi yan etkilere neden olabilmektedir.

Hekimler tarafından öncelikli tercih olmasa da bazı özel durumlarda aspirinin köpek dostlarınızda kullanılması gerekebilmektedir. Böyle durumlarda kesinlikle veteriner hekiminize danışmalı ve kullanım dozu ve şekli konusunda yardım istemelisiniz. Unutmamalıyız ki kontrolsüz kullanılan her ilaç yan etki veya zehirlenme semptomları göstermese bile dostunuzun karaciğer ve böbrek gibi organları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmakta ve daha ileriki yaşlarında ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Köpeğe Arveles Verilir mi?

Arveles, deksketoprofen içeren ve insanlarda sıklıkla kullanılan bir ağrı kesicidir. Son yıllarda gerçekleştirilen bazı çalışmalarda bu etken maddenin köpeklerde ağrı kesici amacıyla kullanılabildiği söylense de henüz köpeklerde tam anlamıyla kullanıma başlamamıştır. Sadece profesyoneller tarafından zorunlu hallerde kullanılabilmektedir. Hasta sahiplerimiz tarafından kontrolsüzce kullanımı dostlarımızın üzerinde geri dönüşü olmayan ciddi yan etkilere yol açabileceğinden kesinlikle veteriner hekiminize danışmadan köpeğinize, arveles vermemelisiniz.

Köpeklerde Kullanılabilen Bazı Ağrı Kesiciler

Köpek dostlarınızın sağlığı amacıyla insanlarla ortak kullanılan veya doğrudan onlar için üretilen birçok ağrı kesici bulunmaktadır. Bu ağrı kesicilerin etki mekanizmaları, kullanım şekilleri ve yan etkileri ise birbirinden çok farklıdır. Köpeklerde kullanılan birkaç ağrı kesiciye örnek olarak şunları verebiliriz:

*Tramadol 

*Butorfenol 

*Meloksikam 

*Karprofen 

*Ketoprofen 

*Fentanil 

*Gabapentin

Örnek olarak verdiğimiz bu ilaçların hepsi kesinlikle veteriner hekimlerinizin muayenesi ve önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçların yanlış kullanılması köpeklerde ciddi böbrek hasarlarına, sindirim sistemi kanamalarına, sinirsel semptomlara, epilepsi krizlerine ve karaciğer hastalıkları gibi daha birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.