KÖPEKLERE VE KEDİLERE ÇİP TAKMA ZORUNLULUĞU
26 Ekim 2022

KÖPEKLERE VE KEDİLERE ÇİP TAKMA ZORUNLULUĞU

Kedi ve Köpek Mikroçipi Nedir?

Dostlarınız için kullanılan mikroçiplerin, sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Radyo frekans etiketi tanımlama sistemi ile çalışmaktadır. Mikroçip kalıcı bir kimlik olması nedeni ile siz kedi ve köpek sahiplerine yardımcı olur. Mikroçiplerin büyüklüğü mercimek tanesi büyüklüğüne sahiptir ve pasif olması nedeniyle dostunuza takıldıktan sonra başka bir işleme gerek yoktur. Kedi ve köpeklere çip zorunluluğunda kullanılan pasif mikropçipler, kimlik bilgilerini saklar lakin aktif olarak bilgi gönderimi yapmaz.

Takılan mikroçiplerin dahili güç kaynağı ya da pili yoktur. Özel bir okuyucu ile okundukları zaman, saklanılan kimlik bilgileri görülebilir, bu sayede kedi veya köpeğin sahibinin kim olduğunu kolay bir şekilde tespit edilir.

Köpek, kedi ve gelinciklerin kayıt altına alınmasına ve kimliklendirilmesi 26/2/2018 tarihili ve 30344 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Sahipli köpekler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, sahipli gelincik ve kediler ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kayıt altına alınmaya başlandı.

Bu yönetmelikte, Hayvan Bilgi Sistemi(HBS) altında, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi(PETVET)’nde, ev hayvanlarının kimliklendirme ve kayıtları yapılmaktadır.

-Çip zararlı mıdır?

+Bu bilimsel bir durumdur fakat, veteriner hekimlerzararlı olan hiçbir şeyi uygulamazlar. Şayet Avrupa’nın her yerinde yapılıyorsa, test edilmiş demektir.

-MR ve tomografi çekiminde etkili midir?

+Evet, bir çip takıldığı takdirde MR’a girdiği zaman etkileşim sağlanabilir. Sonuçta manyetik bir alan ve burada bozulması oldukça mümkündür. Bununla ilgili literatür var. Bozulduğuna dahil bilgilerde var. Böyle bir durumun olabilmesi mümkündür. Çünkü mıknatıs sistemi ile çalışan bir yapı küçücük bir çipi bile etkileyebilir. Ama tomografi de böyle bir sıkıntı olmaz.

-Petvet Nedir?

+Veteriner hekimlikleri ve Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin evimizde, evimizin içinde bizimle yaşayan mikroçip numarası bulunan kedi veya köpeğimiz için kullandığı, içerisinde bizim ve evcil dostumuzun bilgilerinin bulunduğu sistemdir.

-Haybis Nedir?

+Evimizde bizimle birlikte yaşamayan, bahçemizin önünde ya da apartmanımızın önünde yaşayan ve sahibi belli olmayan canlılar için kullanılan kayıt sistemidir. Bu sistem belediyeler tarafından kullanılmaktadır.

-Çip taktırmadığımız zaman ne tür sorunlarla karşılaşabiliriz?

+Veteriner hekimler hayvan ve sahibinin bilgilerini içerdiği HBS(hasta bilgi sistemi)’ne, aşı(ATS), ilaç (İTS) sistemlerine 1 Ocak 2023’ten itibaren çip numarası olmadan kayıt açılamayacaktır. Yeni kanuna göre Tarım il müdürlükleri veteriner kliniklerinin bütün ilaç stokları denetleme yöntemine gidiyor. Çip takılmadığı için 1634 tl para cezası ödedikten ve çip takıldıktan sonra muayene edilebiliyor.

-Petvete kayıtlı olan bir canlının sokakta birine veya bir şeye zarar vermesinin sonuçları nedir?

+Petvete kayıtlı olan bir hayvan, sokakta herhangi birine, eşyasına veya arabasına zarar verirse o hayvanın sahibine “köpeğini ya da kedisini sokağa attı “ muamelesi yapılarak para cezası ve 6 ay a kadar hapis cezası verilecektir.

-Çip takılan bölgede herhangi bir sorun olduktan sonra, tekrar aynı yere çip takılırmı ?

+Çipler takılmadan önce okutularak kontrol edilmelidir. Denemeden sonra takılacağı yerle ilgili muayene yapılır ve sonra takılır. Yine de herhangi bir reaksiyon gösterirse aynı yere çip takılmaz.

Yeni Doğmuş Kedi ve Köpeklere Çip Taktırma Zorunluluğu

Mikroçip zorunluluğu ile birlikte yeni sahiplenilen veya yeni doğan hayvanlara çip takma konusunun nasıl olacağı oldukça merak konusu.
31 Aralık 2022 tarihine kadar mikroçip süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde mikroçip taktıranlara ceza işlemi uygulanmayacaktır.

Yeni doğan evcil dostun sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde il-ilçe müdürlüğüne veya bakanlıkça yetki verilmiş kurum-kuruluş, gerçek ya da tüzel kişilere yazılı olarak veya elektronik ortamda başvuru yapması gerekmektedir.

Şayet sokaktan sahiplendiğiniz bir dost için veteriner hekime götürerek mikroçipli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer sokaktan sahiplendiğiniz köpek veya kedi mikroçipli ise kayıp ihbarı verilmemesinde cezai işlem uygulanacak durumlar arasında bulunmaktadır.

Köpeklere ve Kedilere Çip Takma Zorunluluğu

İstenmeyen olayların yaşanmaması, evcil hayvanların korunması adına köpeklere, kedilere ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirilmiştir. Yürürlüğe sokulan yönetmeliğe göre evcil havyan sahiplerinin bakımını üstlendikleri evcil hayvanlarına mikroçip taktırması gerekmektedir.

Son yıllarda sürekli olarak gündeme gelen bu konu, çoğu Avrupa ülkesinde uygulanmaktadır. Birçok alanda güvenle kullanılan mikroçipler pirinç tanesi boyundadır. Evcil hayvanlara takıldıktan sonra başka bir işlem gerektirmeyen bu aygıtlar, özel bir okuyucu tarafından okutularak evcil hayvana ait olan kimlik bilgileri okunabilir.

Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik kapsamında mikroçip uygulaması Resmi Gazetede yayımlanarak zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama sayesinde yapılmak istenen;

*Evcil hayvanların sağlık kontrolleri kolaylıkla takip edilebilecek.

*Evcil hayvanların kaybolma, sokağa bırakılma veya kaçırılma durumlarında bulunabilmesi sağlanacak.

*Evcil hayvanını sokağa bırakan kişiye cezai işlem yapılabilecek.

*Evcil hayvanların kaçırılması durumunda suçlu kişiye cezai yaptırım uygulanabilecek.

*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek.
Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi  ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.

Çip Takma Süresinde Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklere ve kedilere çip takma sürecinde, bir veteriner hekim tarafından gerçekleştirilen gayet konforlu ve kolay bir uygulamadır.  Mikroçip uygulaması resmi veya özel kurumlarda çalışan veteriner hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Mercimek tanesi boyutundaki mikroçipler bir iğne ile, köpeklerin ve kedilerin kürek kemiklerinin arasında kalan derinin alt kısmına yerleştirilir. Bu yerleştirilen mikroçipte 15 haneli bir kod yer almaktadır.

Kod dostunuzun bilgileri ile eşleşmektedir. İşlem sonrasında çip numarası ve dostunuzun bilgileri, uygulamayı yapan veteriner hekim tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirilmektedir. 

Mikroçip uygulaması köpeklerin ve kedilerin sağlık durumlarını detaylı bir şekilde kontrol etmeye yardımcı olduğu gibi, dostunuzun kaçırılması, kaybolması, sokağa bırakılması gibi olumsuz davranışlarda bulunan insanlar için ceza almasına yardımcı olacaktır.

Mikroçip ile Kayıt Altına Alınan Bilgiler Nelerdir?

Dostunuza uygulanan mikroçip içerisinde uluslararası standartta 15 haneli bir tanımlanmış kod bulunmaktadır. Bu kod ile eşleştirilen bilgiler, evcil hayvanınız hakkında bilgi edinmenize yardımcı olmaktadır. Eşleştirilen bilgiler arasında;

*Evcil hayvanın sahibinin TC kimlik numarası

*Telefon numarası

*Evcil hayvanın Irkı

*Cinsiyeti

*Evcil hayvanın rengi

*Evcil hayvanın Doğum Tarihi

*Evcil hayvanınızın aşı kayıtları, tedavi ve ilaçları gibi birçok bilgiler mikroçip numarası ile eşleştirilmektedir.

Mikroçip Faydası Nelerdir?

*Dostunuzun tüm yaşamı boyunca dayanıklı bir şekilde üretilmiştir.

*Kalıcı bir tanımlayıcı uygulamadır.

*Çıkmaz, okunması zor halde olmaz ve düşmez.

*Kolay ve hızlı bir şekilde yerleştirilir.

*Milyonlarca hayvana mikroçip takılmıştır.

*Ucuzdur. Doğru bir tarayıcı kullanılırsa eğer dünyada geçerli bir okuma sağlar.

*Mikroçipler sayesinde, birçok köpek ve kedi sahipleri ile buluşturulması sağlandı.

Mikroçip Zararlı mıdır?

*Non-toksik ve biyo-uyumlu olan mikroçipler, dostunuza hiçbir zararı yoktur.

*Yan etkisi bulunmayan mikroçipler, kedinize, köpeğinize veya gelinciğinize bir rahatsızlık vermeyecek ve dostlarınız tarafından hissedilmesi mümkün değildir.

*Radyo frekans tanımlama sistemiyle çalışan mikroçiplerin hayvanlara herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

EVCİL HAYVANLARA ÇİP TAKTIRMA SÜRESİ NE ZAMAN BİTECEK?

2022 yılının bitmesine günler kala gündemi meşgul eden olaylardan birisi de evcil hayvanlara çip takılma zorunluluğunun gelmesi.  Yasa tarafından getirilen bu zorunluluk evcil hayvan sahiplerini yakından ilgilendirirken, yasal sürenin ne zaman dolacağı hakkında birçok araştırılma yapılıyor.  Yıl sonuna kadar evinde kedi ve köpek besleyen kişilerin evcil hayvanlarına çip taktırmaması halinde para cezası uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihine kadar evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu devam ederken, sürenin dolması halinde çip taktırmayanlar belirlenen para cezasını ödemek zorunda kalacaklar.

Evlerimizde beslediğimiz bizlere hayat yoldaşı olan kedi ve köpekler için getirilen çip takma zorunluluğunun amacı tamamen onları koruma altına alarak kimliklendirip kayıt altına almak. Yasanın kapsamana dahil olan kedi ve köpeklerin yanı sıra evcil gelinciklere de çip takma zorunluluğu mevcut. 

Çip takma zorunluluğu 1 Ocak 2021 tarihinde başlarken, uygulama kapsamında ülke genelinde şimdiye kadar 1 milyona yakın evcil hayvana çip takılmış durumda.  Çip takılan evcil hayvanların sayısı ise 543 bin 846 kedi, 406 bin 951 köpek ve 16 gelincikten oluşuyor. 

Evcil hayvanların dijital kimliklendirme projesi kapsamında çip taktırmayan kişilerin tespiti halinde 3 bin 642 lira para cezası kesilecek.  Son tarih olan 31 Aralık öncesi başvuruda bulunan ancak çip taktıramayanlara para cezası uygulanmayacak.  Bunun yanı sıra henüz 6 aydan küçük olan evcil hayvanların ise 31 Aralık’tan sonra çip taktırılarak dijital kimliklendirilmesi gerekiyor.  Bu süre boyunca kedisi veya köpeği 6 aydan küçük olanlara da para cezası uygulanmayacak.

Kedi, köpek ve gelinciklere uygulanacak olan mikoçipler, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından uygulanarak hayvanların terk edilme ve çalınma gibi olumsuz durumlarla karşılaşması engellenmiş olacak. Çip taktırma işlemi ücretli olup tüm veteriner kliniklerinde uygulanabiliyor.  Çip taktırma fiyatları veteriner kliniklerinde değişkenlik gösterirken, işlemi en uygun fiyata ikamet ettiğiniz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde 75 TL’ye yaptırabilirsiniz.  

Buna ek olarak çip takılarak dijital kimliklendirilen evci hayvanların sahipleri tarafından sokağa terk edilmesi durumunda, evcil hayvan sahibine 2 bin 724 TL para cezası uygulanacak.

Mikroçip uygulaması sayesinde evcil kedi ve köpeklerin sağlık kontrolleri kolaylıkla takip edilebilirken, sokağa terk edilme, çalınma ve kaybolma durumlarında hayvanların bulunabilmesi mümkün hale gelecek.  Kaçırılma ve sokağa terk etme durumlarında kişiler tespit edilerek ceza uygulanacak. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, çip taktırma yasal süresinin bitmesine yakın yaşanan yoğunluktan kaynaklı görülen çip bulmakta zorlanılması halinde, başvuru ve işlem sayılarına göre süre uzatımı yapılabileceğine dair açıklamalarda bulundu.  Ancak henüz sürenin uzatıldığına dair kesin bir açıklama yapılmadı. Bu sebeple vakit kaybetmeden 31 Aralık tarihi öncesinde kedi ve köpeklerinize çip taktırmayı unutmayınız…

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.