Köpeklerin Erişkinlik Zamanında Beslenmesi
05 Ağustos 2022

Köpeklerin Erişkinlik Zamanında Beslenmesi

Erişkin Köpeklerin Beslenmesi

Erişkin köpeklerin beslenmesi, köpeklerin besin maddeleri gereksinimleri ve ayrıca gıdalarda bulunan besin maddelerinin çeşitliliği ve düzeylerindeki farklılıkların tam anlamıyla dengeli bir beslenme ile zorlaştırıldığından bahsedilmişti. Her ne kadar değişik durumlara göre hazırlanmış ve bu durumlara göre beslenme tavsiyelerini açıklayan ticari mamalar veteriner hekimlere ve hayvan sahiplerine biraz kolaylık sağlıyorsa da, yine de köpeklerin beslenme prensiplerinin bilinmesi köpeklerin dengeli beslenmesinde çok önem taşımaktadır.

Erişkin ve herhangi bir performans içinde olmayan köpeklerin günde tek öğün beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Tek öğünde besleme hayvanın yem tüketiminin daha kolay kontrol edilmesi, iş kolaylığı ve dışkılama zamanınının ayarlanabilmesi gibi avantajlara sahiptir. Eğer evdeki insanların öğünlerine paralel olarak günde 2-3 öğün besleme uygulanırsa köpeğin aşırı yem tüketimini önlenemeyebilir ve hayvan aşırı yağlanabilir. Yine av, iz sürme, kızak ve yarış gibi işlerde kullanılan köpeklerin de efor sarfetmedikleri günlerde tek öğünde doyurulmaları onların yağlanmalarını önler. Ancak iri cüsseli köpekler ya da aktif köpeklerin günlük yem miktarları mide dilatasyonu ve gaz oluşumunu engellemek üzere kontrollü miktarlarda yem verilmek şartıyla birden fazla öğüne bulunabilir. Eğer köpek evden çıkarılıp gezdirelerek dışkılaması sağlanıyorsa, bu gezintiden 30 dk kadar önce doyurulması dışkılamanın istenilen zamana denk getirilmesine de yardımcı olabilir.

Köpeklere verilen yiyecekler aşırı soğuk ya da sıcak olmamalıdır. En iyisi oda ısısındaki yiyeceklerin verilmesidir. Sakatatların paraziter yönden güvenceli olması gerekir, pişirilerek yedirilmesi daha doğru olacaktır. Yine patates gibi nişastalı gıdalar pişirilerek verilmelidir. Eğer öğünü olusturulan gıdalar arasında yer alıyorsa, sebzeler doğranarak çiğ olarak yedirilmemelidir. Böylece vitamin kayıpları önlenmiş olur.

Kılçıklı balıkların ve pirzola artığı gibi kemiklerin verilmesi, köpeklerin boğazına takılmaları nedeniyle sorun oluşturulabilir. Ayrıca hayvanların sadece kemik ile beslenmesi de birçok beslenme noksanlığına yol açacaktır.

Köpeklere bir öğünde verilecek yiyecek miktarının saptanmasında sahibinin gözlemlerinin önemi büyüktür. Bazı ırkların oburlukları dışında, normal durumdaki sağlıklı köpekler, genellikle enerji ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yiyecek tüketirler. Her ne kadar ticari mamaların prospektüslerinde köpeklerin değişik yaş ve cüsselerine göre beslenme tavsiyeleri bulunuyorsa da, aynı ırktan ve hatta aynı yaşta olan hayvanlar arasında da bireysel aktivite ve çevre koşulları bakımından bazı farklılıklar olabilir ve dolayısıyla da enerji gereksinimleri değişebilir. Bu nedenle köpek sahiplerinin öğün zamanı köpeklerini izlemeleri ve hayvanın bir öğünde iştahla tüketebildikleri yiyecek miktarını belirlemeleri gerekir. Günlük yiyecek miktarını, hayvanın nazlanarak yediği veya kapta bıraktığı yiyecek miktarı kadar azaltılmalıdır. Ancak bu günlük miktar kuru ve konserve veya diğer su oranı yüksek gıdalar için ayrı ayrı belirlenmelidir.

Özellikle bir yere bağlı tutulan ya da evde beslenerek aktiviteleri kısıtlanan köpeklerin kabında sürekli olarak mama bulundurulur. Belirlenmiş bir miktara göre besleme yapılmazsa bu gibi hayvanlar zamanla fazla yemeye alışırlar ve obeziteye uğrarlar. En iyisi yiyecek miktarını belirlemek ve öğün sonrası mama kabını hayvanın önünden kaldırmaktır.

Köpeklerin içtikleri su taze, temiz olmalı ve insanların içtikleri suyun kalitesine uymalıdır. Belirli bir yerde ve en doğrusu doyurulduğu yerde köpeğe her zaman içebileceği şekilde su sağlanmalıdır. Ancak kolaylık olsun diye su kabına aşırı miktarda su koyarak uzun süre bekletilip bayatlatılmaması ve hiç olmazsa sabah akşam değiştirilmesi gerekir. Ayrıca su kabında mikrobiyal üremeler oluşmaması için sürekli aynı kap kullanılmamalıdır.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.