Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?
04 Haziran 2024

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin kulaklarının kesilme nedenleri, çoğu hayvansever tarafından merak edilen bir konudur. Sizler için bu içeriğimizde bu konuyu ele alıp artı ve eksi yönlerine kısaca değinmek istiyoruz.

Öncelikle yazımıza başlamadan önce bu durumun çok da insani olmadığını belirtmek isteriz. Estetik kaygılar sebebi ile köpeğinize bu durumu yaşatmanızın hiçbir olumlu yanı yoktur. Genellikle insanların bu davranışı sergilemesinin altında yatan sebep, estetik görünüm veya kulakların herhangi bir olay karşısında zarar görmesini engellemekten kaynaklıdır. Bazı kişilere göre ise bunun sebebi daha sert görünmesini sağlamak ve enfeksiyon riskini azalttığına yönelik düşüncelerden kaynaklıdır. Köpeğinizin daha sert görünmesi için bu uygulamaya ihtiyaç duymadan, eğitim planlaması ile de asaletinin artmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamayı, köpek eğitim malzemeleri ile destekleyebilir ve süreci daha olumlu ilerletebilirsiniz.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Yasal mı?

Sağlık açısından bir gerekliliği bulunmadığı takdirde köpeklerin kulaklarının kesilmesi yasal bir uygulama değildir. Tıbbı açıdan gerekli görüldüğü durumlarda veteriner hekim tarafından cerrahi müdahale ile işlem yapılabilir. Hiçbir canlının tıbbi gereklilik dışında bir uzvu kesilemez veya zarar verilemez. Ülkemizde de bu durum Hayvanları Koruma Kanunun’da belirtilmiştir.

Kangal Köpeklerinin Kulakları Neden Kesilir?

Özellikle merak edilen bir başka konu da kangal köpeklerinin kulaklarının kesilmesidir. Kangal köpekleri, Sivas ilinden köken alan, güçlü, koruyucu ve sadık doğası ile tanınan ırklardır. Bu nedenle görünüşünün daha sert ve asil olması için kulaklarını kesme gibi durumlar söz konusudur. Genellikle çoban köpeği görevini üstlenen kangal cinsi köpeklerde, vahşi doğada kulak yaralanmalarını önlemek için bu uygulamanın yapıldığı bilinmektedir. Tabii ki sebebi ne olursa olsun sağlıklı bir uygulama olmadığını belirtmek isteriz.

Bu sebep ile köpeklerin kulaklarının kesilmesi hala tartışma konusudur. Hayvanseverler ve veteriner hekimler tarafından bunun bir eziyet olduğu yönünde düşünceler mevcuttur.

1 Yaşında Köpeğin Kulağı Kesilir mi?

Köpeklerde kulak kesimini ne kadar uygun görmeseniz de bu uygulamayı yapan kişiler mevcuttur.

Köpeklerin kulağı genellikle yavruyken kesilir. Yaşamının ilk aylarında yapılmasının nedeni, köpeğin iyileşme süresini kısaltmak ve psikolojik olarak etkilenmesini azaltmaktır.

Özellikle köpeklerin 8 ila 12 haftalık olduğunda bu uygulama yapılmaktadır. Kıkırdak yapısının henüz gelişme aşamasında olması, uygulamanın kolay iyileşmesine olanak sağlamaktadır.

1 yaş grubunda köpeklerin kulaklarının kırpılması oldukça nadirdir. Köpeğiniz yaş aldıkça, iyileşme süresi uzamaktadır. Bu durum enfeksiyon riskini artırmaktadır. Köpeklerin kulaklarının kesilmesi, sağlığı hiçbir etkisi olmayan gereksiz bir uygulamadır. Bu uygulama genellikle estetik kaygılardan yapılır.

Kulak kesimi çoğu ülkede yasal bir uygulama değildir. Yazımızın devamına kulak kesimi işleminin sebeplerine ve zararlarına değinerek devam etmek istiyoruz.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilme Sebepleri

• Kulak kırpma, farklı nedenlerle uygulanmaktadır. En önemli sebepleri avcılık ve dövüşme eylemi içindir. Köpeklerin kulaklarının kesilme sebebi olarak, işitme fonksiyonlarını artırdığına dair düşünceler vardır. Bu yanlış bir düşüncedir. Dövüş sırasında yaralanma riski yüksek olduğu için bu işlemin uygulandığını savunan kesimler de mevcuttur.

• Kulak enfeksiyonlarını azalttığına dair inanışlar mevcuttur. Geçmiş dönemlerde, kulakların kesilmesi hava akışını artırarak kulak enfeksiyonunu önlediğine dair düşünceler vardır. Bu düşüncenin yanlış olduğunu belirtmek isteriz. Köpeklerin kulak enfeksiyonu olmasının sebebi genetik, çevresel ve anatomik nedenlerden kaynaklı olabilir. Yapılan çalışmalarda kulakların kırpılması ile enfeksiyon riskinin azalması arasında bir bağlantı olmadığı belirtilmiştir.

• Köpeklerin kulaklarının kırpılması bazı sağlık sorunları varlığında da yapılmaktadır. Köpekte kulağını etkileyen ölümcül bir rahatsızlık söz konusu ise, mevcut sağlığını korumak için bu işlem yapılabilmektedir.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesinin Zararları

• Kulak kesimi oldukça ağrılı ve stresli bir işlemdir. İşlem sonrası iyileşme süreci de sancılıdır. Köpeğiniz yaş aldıkça işlem ağrısı ve stresi de doğru orantılı olarak artmaktadır.

• İyileşme sürecinde enfeksiyon kapma durumu söz konusudur. Cerrahi işleme bağlı komplikasyonlar oluşabilir. Yara yeri iyileşmeyebilir.

• Köpeklerin kuyrukları, sesi ve kulakları bir iletişim aracıdır. Estetik kaygılar sebebi ile kulak yapısı bozulan köpekler, diğer köpekler ile iletişim kurmada zorluk yaşayabilir.

• İşlem sırasında maruz kalınan psikolojik stres, yaşamın ilerleyen evrelerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir.

• Kulak kesimi sonrası işleme bağlı olarak, işitme yetisi zarar görebilir. Hatta köpeğiniz sağır kalabilir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.