Kumru Türleri ve Özellikleri: Doğru Bakım İçin Bilgiler
25 Eylül 2024

Kumru Türleri ve Özellikleri: Doğru Bakım İçin Bilgiler

Kumru, zarif yapısı ve muhteşem görünümü ile dikkatleri üzerine çeken bir canlı türüdür. Eşlerine olan sadakatleri ve sevgi bağları nedeni ile “Sevgi Kuşu” olarak da anılır. Bu özelliklere ek olarak, doğal yaşam alanlarında uyumlu olarak yaşayabilen sosyal canlılardan biridir. Kumrular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için içerik yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kumru Özellikleri

Sevimli tüylü dostunuz oldukça sakin ve sessiz bir yapıya sahiptir. Genellikle, kumru yuvası için ağaçları ve kayalıkları tercih ederler ve çiftler halinde yaşarlar. Eşine karşı oldukça düşkün olan bu tür, tek eşli olarak yaşamını sürdürür. Bu nedenle, birbirini çok seven çiftler için “kumrular gibi” terimi kullanılır. Eşini kaybeden kumru ömrü boyunca başka bir eş ile eşleşmez. Tüm bu özelliklerine ek olarak, oldukça sosyal ve saygılı canlılar olduklarını da belirtmek isteriz. Asla başka bir canlının yuvasına girmezler. İçinde bulundukları her koşula kısa sürede uyum sağlayarak şikâyet etmeden yaşayabilirler.

Üreme süreçleri de oldukça eşsizdir. Dişiler genellikle 2 yumurta bırakırlar ve kuluçka süresi ortama 17 ila 19 gün arasındadır. Kumru yavrusu yaklaşık olarak 3 hafta sonra uçma kabiliyetini kazanır. Birkaç hafta içinde de bağımsız bireyler haline gelirler.

Oldukça fazla alt türü bulunan bu sevimli canlıların, tür özelliklerine de kısaca değinmek istiyoruz.

Kumru Türleri

Kolyeli Kumru

Türün bu üyesi, özellikle Asya ve Balkanlarda oldukça yaygındır. Ortalama olarak 32 cm boyundadır. Kül rengi ve bej renginin hâkim olduğu bir kürk yapısına sahiptir. Boyun bölgesinde kolyeyi anımsatan siyah bir çizgiye sahiptir. Bu fiziksel özelliğinden dolayı bu ismi almıştır. Kanatları koyu gri renge sahiptir, sırt bölgesi ile kuyruğu aynı renk tonuna sahiptir. Gagası gri, ayakları ise kırmızı renktedir.

Sosyal bir yapıya sahip olmasından kaynaklı, insanlar ile ilişkileri oldukça iyidir. Kalabalık şehirlerde insanlar ile iç içe yaşamaktan hoşlanırlar. Genellikle ağaç dallarına, telefon direklerine ve ev çatılarına basit modellerde yuvalarını yaparlar.

Bu türün kuluçka süresi ortalama olarak 15 gündür. Yılda 2 ila 3 kez kuluçkaya yatabilirler. Yavrular 17 ila 18 günlük olduklarında uçma kabiliyetlerini kazanırlar ve yem yiyebilecek aşamaya gelirler. 2 ila 3 hafta sonra bağımsız olarak yaşamlarına devam edebilirler. Ortalama ömür süreleri 27 yıl kadardır.

Küçük Kumru

Kanarya adalarından başlayıp Mısır’a kadar yayılan bir türdür. Ülkemizde ise özellikle Trakya, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak bulunur. Diğer yerlere buradan dağılmıştır.

Gülen Kumru adıyla da anılan bu tür, görünüş olarak üveyiğe benzer özellikler taşır. Kanatları ve sırtı beneksiz kızıl kahve tonu renklere sahiptir. Kanatlarının altı mavi-gridir. Gagaları koyu siyah ayakları ise kırmızı tondadır. İnsanlar ile iletişim kurmaktan ve beraber olmaktan son derece keyif alır. Yuvasını özellikle pencere kenarlarına, ağaç dallarına ve saçaklara yapar. Diğer türlerinde olduğu gibi yuvası oldukça özensizdir. Dişiler yuvaya iki yumurta bırakır. Kuluçka süresi bu türde ortalama olarak 14 gün sürer. Yavrular 18 günlük olduklarında yem yemeye ve uçmaya başlar. Ortalama olarak bu türün yaşam süresi 18 yıldır.

Üveyik

Bu tür özellikle Avrupa, Sibirya ve Türkmenistan gibi geniş bir alana yayılmıştır. Kolyeli kumrudan daha küçük boyutlardadır. Ortalama olarak 27 cm boy uzunluğuna sahiptir. Üveyikler ülkemizin yaz göçmen türleri arasında yer alır. Ülkemize ilkbaharda gelir, kuluçkaya yatar ve yavrular. Sonrasında kışı rahat atlatabilmek için Orta Afrika ve Güney Asya’ya göç eder.

Renk skalası olarak kızılımsı paslı bir renge sahiptir. Ergenlik dönemlerinde boyunlarının yan taraflarında üç tane siyah çizgi bulunur, bu çizgilerin etrafı beyazdır. Gençlik döneminde bu şeritler görülmez. Özellikle kumru sesi ile tanınan bu tür, yuvalarını daha tenha alanlara yapmayı tercih eder. Daha ürkek yapıya sahip olmalarından kaynaklı yuva alanı olarak ağaçlık alanları, orman kenarlarını, bağ ve bahçeleri seçerler.

Dişiler, sıcak bölgelerde yılda iki kez kuluçkaya yatabilir. İki yumurta bırakır. Kuluçka süresi ortalama olarak 14 gündür. Yavruları 21 günlük olduğunda uçma ve yem yeme kabiliyetine ulaşabilir. Ortalama olarak 12 yıl yaşam süresine sahiptirler.

Doğu Üveyiği

“Büyük Üveyik” adı ile de anılan bu tür, üveyikten biraz daha iri yapıya sahiptir. Boyu ortalama olarak 33 cm’dir. Yaşam stili, üreme ve beslenme açısından üveyiğe benzer özellikler taşır.

Matemli Kumru

Özellikle Kuzey Amerika ve Kanada’da yaygın olarak yaşarlar. Ortalama olarak 32 cm uzunluğuna sahiptir. Renk olarak kahverengi renkli olan bu türün en dikkat çekici özelliği kanatlarının üzerinde siyah benekleridir. Kumru kuşu sesinden dolayı bu isimle anılmaktadır. Hüzünlü bir ses yapısına sahip olduğu düşünülmektedir.

Eş olarak birbirlerine oldukça bağlı olan bir türdür. Sürüler halinde yaşamayı seven bu canlılar, yuvalarını oldukça özensiz şekilde inşa ederler.

Kap Kumrusu

Küçük kumru kuşları arasında yer alan bu tür ortalama olarak 22 cm boya sahiptir. Özellikle Afrika'nın güneyinde ve Kızıldeniz’in doğu kenarında sınırlı bir bölgede yaşamlarını sürdürmektedirler. 

Erkek cinsinde göğüs, boğaz ve yüzün bir kısmı siyah, gagaları kırmızı-sarı renge sahiptir. Dişilerde ise böyle bir renk kombinasyonu görülmez. Oldukça uzun bir kuyruk yapısına sahiptiler. Bu nedenle, uçarken kolaylıkla tanınabilirler. Kanatları üzerinde küçük siyah benekleri vardır. Çalılık arazilerde ve palmiye ağaçları üzerinde sıkça gözlemlenen bir türdür.

Dişiler iki yumurta bırakır. Kuluçka süreleri ortalama olarak 16 gündür. Genellikle yalnız veya eşleri ile yaşamayı tercih ederler.

Benekli Kumru

Bu tür, Avustralya ve Güney Asya’da sıklıkla rastlanır. Amerika dahil değişik ülkelere de yayılımı söz konusudur. İnce yapıya sahip olan bu tür ortalama olarak 32 cm uzunluğa sahiptir. Uzun kuyruk yapıları ve boyunlarının üzerinde siyah-beyaz damalı renk notaları ile kısa sürede dikkatleri üzerine çekerler. Türün bu adı almasının altında bu benekli yapıya sahip olması yatmaktadır. Kafasının üzerinde gri-mavi tüylere sahip olan bu türün gözleri ise turuncu tonlara sahiptir. Çok sıcak kanlı bir tür değildir.

Afrika Kumrusu

Kolyeli kumru ile benzer özellikler taşıyan bu tür Afrika kökenlidir.  Kolyeli türüne göre daha açık renklidir. Boyut olarak da daha küçük bir yapıya sahiptirler. Ortalama olarak 26 cm boy uzunluğuna sahiptirler.  Dişiler iki yumurta yapar. Kuluçka süresi ise ortalama olarak 14 gündür. Dişi ve erkek ortak olarak kuluçkaya yatarlar. 

Minyatür Kumru Ailesi

Minyatür ailesi 5 ana türden oluşmaktadır. Bu türlerin toplamda 8 alt türünün olduğunu da belirtmek isteriz. Sizler için içerik yazımızda 5 ana tür hakkında bilgilere yer vereceğiz.

Zebra Kumrusu

Güneydoğu Asya kökenli 25 cm büyüklüğüne sahip bir türdür. Özellik olarak, kolyeli tür ile aynı renklere sahiptir. Fakat, bazı fiziksel özellikleri ile ayrılmaktadırlar. Adından da anlaşıldığı gibi vücudunda zebra desenini andıran enlemesine çizgiler bulunmaktadır.

Çizgili Kumru

Endonezya’nın yerli türlerinden biri olarak kabul edilirler. Nadir bir tür olduğu için haklarında çok bir kaynak yoktur. Ortalama olarak 27 cm boy uzunluğuna sahiptirler. Göz çevresi sarı tonlara sahiptir. Türün, gözleri inci rengindedir. 

Uysal Kumru

Avustralya ve Yeni Gine’de yerli canlı türlerinden biridir. Oldukça uysal bir yapıya sahiptirler. Boyut olarak küçük olan bu türün ortalama boyu 20 cm kadardır. Boy yapısına nazaran kuyruk boyu oldukça uzundur. Karın ve göğüs bölgesi gri- pembe renkli desensizdir. Kanatları ise kiremit tonlarında desenli ve açık kahve renk tonuna sahiptir. Genellikle eşli olarak dolaşmayı severler. Ayrıca oldukça korumacı olan bu tür, kuluçka ve yavru büyütme aşamasında diğer canlılara karşı agresif tutumlar sergileyebilirler.

Omuzu Çizgili Kumru

Avustralya’nın yerli türlerinden biri olarak bilinmektedir. Sayıları gittikçe azaldığı için 1974 yılından bu yana koruma altına alınmıştır. Boyut olarak ortalama bir yapıya sahiptirler. Uysal Kumru türü ile benzer fiziksel özellikler taşıyor olsalar dahi farklı iki türdür.

Minyatür Kumru

Kökeni Avustralya dayanan canlılar arasındadır. Türkiye’de kafes ortamında ithal olarak bulunan bir türdür.

Sıkça Sorulan Sorular

Kumru Ne Yer?

Sevimli tür, genel olarak tohumlar, buğday, arpa gibi tahıllar ve meyvelerle beslenir. Doğada serbest olduklarında, bahçelerde veya parklarda ekmek kırıntılarını da tüketebilirler. Özellikle ayçiçeği tohumu favori yiyeceklerinden biridir.

Kumru Kuşlarının Beslenme Aşamasının Doğaya Faydası Nedir?

Sevimli tüylü dostunuzun beslenme rutinlerinde, tohum, meyve, böcek ve omurgasız canlılar gibi gıda ürünleri yer verdiğini belirtmiştik. Bu sevimli canlılar, ekosistemde de önemli bir yere sahiptir. Tohum ile beslenen bu canlılar, tohumları dağıtarak bitki çeşitliliğini artırırlar. Aynı zamanda böcek ve omurgasız canlı popülasyonunu da kontrol altında tutarlar.

Kumru Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Bu süre, tüylü dostunuzun türüne göre farklılık gösterir. Ortalama olarak kuluçka süresi 14 ila 16 gün arasındadır. Kuluçka süresi boyunca dişi ve erkek birey dönüşümlü olarak kuluçkaya yatarak süreci tamamlarlar.

Kumru Biti Evden Nasıl Temizlenir?

Kumru biti evde görüldüğünde, öncelikle küçük dostunuzun bulunduğu alanları temizlemelisiniz. Evde bulunan yumuşak yüzeyler ve kumaşlar iyice yıkanmalı ve ortamı sık sık havalandırmalısınız. Kumru bitine doğal çözüm olarak çay ağacı yağı gibi doğal bit kovucular kullanabilirsiniz.

Kumru Kuluçka Süresi Nedir?

Kuluçka süresi yazımızda da türler özelinde belirttiğimiz gibi farklılık gösterebilir. Fakat ortalama olarak 14 ila 16 gün sürer.

Yavru Kumru Ne Yer?

Yavru dostlarınız, ilk başta anne ve babaları tarafından, "güvercin sütü" adı verilen bir sıvıyla beslenir. Bu, ebeveynlerinin kursaklarında ürettikleri besleyici bir maddedir. Yavru ortalama olarak 17 ila 18 günlük olunca yem ile beslenmeye başlayabilir.

Balkona Kumru Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Balkona gelmesi, genellikle huzur, barış ve sevgiyle ilişkilendirilir. Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi bu tür, sadakati ve huzuru simgeler. Bu yüzden balkonunuza yuva yapması, bulunduğu yere olumlu enerjiler getirdiği şeklinde yorumlanabilir.

Kumru Kuşu Sesi Nasıldır?

Bu türün sesi oldukça güzel ve sakinlik veren bir tonlamaya sahiptir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde duyulur ve duyan herkesi mest eder.

Pencereye Kumru Konması Ne Anlama Gelir?

İyi duyguları tetikleyen bu canlıların pencerenize konması olumlu olarak değerlendirilebilir.

Kumru Güvercin midir?

Güvercingiller familyasına ait bir türdür.  Ancak güvercin ile kumru arasında fiziksel farklar vardır.

Kumru İsminin Anlamı Nedir?

Türkçede barışı, sadakati ve sevgi dolu bir doğayı simgeleyen kanatlı canlı türüdür. Aynı zamanda "huzur ve aşk" duygularının temsili olarak bilinir.

Kumru Kaç Yıl Yaşar?

Bu canlıların yaşam süresi türlerine ve sağlanan bakım koşullarına göre farklılık göstermektedir. Bazı canlılar daha kısa yaşam süresine sahipken bazı türler daha uzun süre hayatta kalabilirler.

Kumru Yuvası Nasıldır?

İçerik yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi bu canlıların yuvaları oldukça basittir. İnce dallar ve yapraklarla yapılmış yuvaları balkonda, ağaçlarda veya çıkıntılı yerlerde bulunabilir. Yuvaları genellikle küçük ve korunaklı alanlarda yer alır.

Kumru Nedir?

Kumru, Columbidae (Güvencingiller) familyasında yer alan bir türdür. Küçük boyutları ve soluk renkleri ile diğer aile üyelerinden ayrılırlar.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.