Labradoodle, son zamanlarda hızlı bir şekilde popüler olan bir köpek ırkıdır. Dost canlısı ve bir o kadarda sevimli görünüme sahip bu köpekler, genellikle alerji sorunu olan aile üyeleri tarafından sahiplenilmektedir. Bu blog yazımızda Labradoodle ırkının özelliklerini ve bakımını sizlere sunacağız.
Tarihçesi ve Kökeni
1980 yılında Avustralya’da rehber köpek olarak yetiştirilen Labradoodle ırkı, Poodle(Kaniş) ve Labrador Retriever ırklarının çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Labrador ve Poodle kelimelerinin birleşiminden adını alan Labradoodle, tam bir rehber köpeğidir. Düşük tüy dökme olasılığı olması nedeniyle, alerji sorunu olan insanlar rahatlıkla sahiplenebilir.
Fiziksel Özellikler
Labradoodle ırkı, farklı renk ve boyutlarda olması mümkündür. Labradoodle mini, Labradoodle orta ve Labradoodle büyük boy olmak üzere üçe ayrılır. Büyük boyda olan Labradoodle ırkı genellikle 60 ila 65 cm arasında yüksekliğe ulaşabilir. Genellikle bu boyutta olan köpeklerin ağırlığı ise 23 ile 30 kilogram arasında farklılık gösterebilir. Mini Labradoodle ırkı ise 30 ile 45 cm yükseklikte olabilirken, ağırlıkları 7 ila 14 kilogram olabilir. Orta boy Labradoodle’lar, bu iki boyut aralığındadır.
Labradoodle beyaz, siyah, krem, altın ve kahverengi renk kombinasyonuna sahip olabilir. Kıvırcık tüy yapısı vardır. Fakat bazı türlerinde tüyleri dalgalı ya da düz olabilir. Mevsim geçişlerinde tüy dökme sorunu olsa da, genel olarak çok az tüy döken köpek ırklarından bir tanesidir.
Labradoodle Karakter ve Davranış Özellikleri
Enerjik, dost canlısı ve zeki karaktere sahip olan Labradoodle köpeği, ailesine karşı oldukça sadıktır. İnsanlarla arasında güçlü bağ kurar. Diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla uyum içerisinde olur. Sosyal olması sebebiyle, yalnız kalmaktan pek hoşnut kalmazlar ve uzun zaman yalnız bırakıldığında, ayrılık endişesi içerisinde olurlar. Labradoodle ırkı, Labrador Retriever genlerini taşıdığı için suyu oldukça sever ve yüzmeyi öğrenmek için genel olarak isteklidir. Suyu seven canlılar olduğu için yüzme gibi aktiviteleri gerçekleştirmekten keyif alırlar.
Eğitilebilirlik
Öğrenmeye genellikle hevesli olan Labradoodle köpeği, zeki karakteri sayesinde eğitilmesi kolaydır. Eğitim sırasında pozitif kelimelerle daha hızlı öğretebilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz komutları uygularken daha istekli olacaktır. Labradoodle ırkının sosyalleşme dönemi çoğunlukla sorunsuz geçer. Yavruluk döneminden itibaren insanlarla tanıştırılmalı ve diğer hayvanlarla aynı ortamda yer almalıdır. İnteraktif köpek oyuncakları ve zeka oyunları sayesinde, zihinsel gelişimine fayda sağlayan aktiviteler oluşturulmalıdır. Bu durum da eğitim dönemlerini çok daha eğlenceli hale getirmesine yardımcı olur.
Bakım ve Sağlık
Labradoodle köpeklerin kaliteli bir hayat geçirebilmesi için düzenli olarak veteriner hekim muayeneleri yapılması gerekir. Bu köpeklerin, genetik sağlık problemleri çoğunlukla yatkındır. Genel olarak, dirsek ve kalça displazisi, progresif retinal atrofi (PRA) gibi problemler göz ardı edilmemelidir. Bu sorunlar, erken tedavi edildiğinde, köpeğiniz çok daha sağlıklı olabilir. Labradoodle ırkının sağlıklı yaşamına devam edebilmesi için, düzenli olarak aşıları, veteriner hekim kontrolleri önemlidir.
Labradoodle ırkının, düzenli olarak kulak bakımı yapılmalı ve temizlenmelidir. Kulakta oluşabilecek enfeksiyonları engellemek için kirli ve nemli alanlardan uzak tutmalısınız. Düzenli diş fırçalamayla, diş sağlığını koruyabilirsiniz. Aynı zamanda, belirli aralıklarla tırnakları kesilmelidir. Aksi takdirde uzayan tırnakları, köpeğinizin yürümesini zorlaştırırken, ağrıya sebep olabilir.
Beslenme
Labradoodle ırkının, kaliteli bir gıdayla beslenmesi oldukça önemlidir. Tam ve dengeli içeriğe sahip köpek maması tüketmesi gerekir. Bu mamaların içeriği genellikle gerekli köpeğiniz için gerekli olan mineral ve vitaminleri sağlar. Labradoodle yavru için özel olarak üretilen bu mamalar, büyüme evrelerinde gerek duyduğu besin değerlerini karşılamaya yardımcı olur. Yetişkin bir Labradoodle ırkı için ise formüle edilen mamalar, çok daha sağlıklı ve enerjik olması için destek sağlar. Sonuç olarak beslenme programları, köpeğinizin yaşına, kilosuna ve genel sağlığına göre oluşturulmalıdır.
Egzersiz İhtiyacı
Labradoodle köpekler, egzersiz ihtiyacını günlük olarak karşılamalıdır. Bu ırklar için orta veya yüksek seviyede aktivite gerçekleştirmesi önemlidir. Bu aktiviteler, genellikle, yürüyüş, koşu ve yüzmeden oluşabilir. Aynı zamanda, Laçbradoodle ırkı sahibiyle birlikte oyun oynamaktan keyif alırken, onlarında günlük olarak sosyal ihtiyaçlarının giderilmesine fayda sağlar. Özetle, Labradoodle ırkı enerjik karaktere sahip olduğu için, yaşadığı alanda da aktif olması önemlidir.
Tüy Bakımı
Labradoodle ırkının tüy yapısı genellikle dalgalı veya kıvırcık olduğu için çok daha fazla özen isteyebilir. Düzenli olarak tüyleri köpek tarak ve fırçaları ile taranmalı, bazı durumlarda kesilmesi gereklidir. Tüylerinin çok daha sağlıklı olması için temiz tutulmalıdır ve düğümlenmemesi için taranması şarttır. Gerektiği zamanlarda cilt sağlığının korunması için banyo yapılması önemlidir. Bu sayede tüyleri çok daha parlak ve sağlıklı olacaktır.
Yavru Bakımı
Labradoodle ırkının yavruları, yetişkin köpeklere nazaran fazla özen gerektirebilir. Yavru dostlarınızın sosyalleşme dönemleri erken zamanlarda sağlandığında çok daha uyumlu olmalarına fayda sağlar. Erken yaşlarda gerçekleştirilen eğitimler, temel itaat komutlarını anlamalarına destek olur. Aynı zamanda, yavru dostunuzun çok daha sağlıklı büyümesi için doğru mamalarla beslenmesi gerekir. Diş çıkarma evresinde özel gereksinimleri olabileceği için ekstra dikkat etmelisiniz. Yavru Labradoodle ırkının, büyüme ve gelişme zamanlarında ihtiyaç duyacağı tüm besin değerleri pati sahipleri tarafından karşılanmalıdır.
Yaşlı Labradoodle Bakımı
Yaşlı Labradoodle, sağlıklı ve genç köpeklere nazaran çok daha fazla bakıma gerek duyabilir. Yaşları ilerledikçe, kalp sorunları ve diğer hastalıkların oluşması yatkındır. Bu yüzden, yaşı ilerleyen patili dostlarınızın, düzenli aralıklarla veteriner hekim muayenesi önemlidir. Bazı ırkların özel bir beslenme programı hazırlanması gerekebilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin genel sağlığına bağlı olarak bunu size sunacaktır. Aynı zamanda, egzersiz gereksinimleri, yaşına göre belirlenmelidir. Özetle, yaşlı köpeklerin sağlıklı ve rahat bir yaşam geçirebilmesi için uygun ortamlar oluşturulmalıdır.
Labradoodle Köpeklerinin Yaşam Alanı
Labradoodle ırkının, enerjik karakteri olması nedeniyle, geniş yaşam alanı oluşturmak önemlidir. Lakin yeterli seviyede egzersiz ihtiyaçları karşılanırsa apartman dairelerinde uyum içerisinde yaşayabilirler. Günlük olarak yürüyüşler ve oyun saatleri sayesinde, Labradoodle köpeğinin fiziksel sağlığına fayda sağlayabilirsiniz. Bu ırk için genellikle yüzme aktiviteleri harika bir egzersiz seçeneği olabilir.
Şayet Labradoodle ırkı sahiplenmek istiyorsanız, bunu güvenilir kişilerden ya da barınaktan sağlamalısınız. Sadık ve uyumlu bir köpek olan Labradoodle, harika bir patili dosttur. Ailedeki insanlarla güçlü bağ kurar bu da onları mükemmel bir dost canlısı yapar. Labradoodle ırkının sağlıklı ve uzun bir yaşam geçirmesini istiyorsanız, ihtiyaçlarını göz ardı etmemelisiniz.
Labradoodle Ne Demek?
Evcil arkadaşınız “Labradoodle” ismini, iki farklı ırkın sahip olduğu isimlerden almıştır. “Labrador Retriever” ve “Poodle”. Bu melez evcil arkadaşınızın türü, ilk olarak 1980’li yıllarda Avustralya’da rehber köpek ihtiyacını ve alerji sorunu yaşayan kişiler ihtiyaçlarını karşılamak için dünyaya getirilmiştir. Ayrıyeten zeki ve eğitilebilir canlılar olduğundan dolayı günümüzde de mükemmel bir aile dostu olmayı başarmıştır.
Labradoodle Ne Kadar Büyür?
Labradoodle’ların büyüme hormonu, anne ve babanın genetik özelliklerine bağlı olduğundan dolayı, genellikle üç farklı boyutta karşımıza çıkmaktadır.
Bunlar aşağıda belirttiğimiz şekilde yer alır;
Büyük Labradoodle:
Yükseklikleri genellikle 53-61 cm arasında değişkenlik gösterir. Ağırlıkları ise 23-60 kilogram arasında değişir.
Diğer boyutlarına göre büyük olduğundan dolayı daha geniş bir alana ihtiyaç duyan Büyük Labradoodle’ları, dışarı aktivitelerini seven ve yaşamını aktif olarak sürdüren aileler için bulunmaz bir arkadaş canlısıdır. Uzun soluklu yürüyüşler ve açık hava oyunları, bu boyutlara sahip arkadaşlarınız için bulunmaz bir enerji sarfiyatı ortaya koyar.
Orta Boy Labradoodle:
Yükseklikleri genellikle 43-51 cm arasında değişkenlik gösterir. Ağırlıkları ise 13-20 kilogram arasında değişir.
Büyük boyuttaki Labradoodle cinsine göre daha geniş yaşam alanlarına ihtiyaç duymaz fakat geniş yaşam alanlarına uyum sağlama rahatlığı da sunmaktadır. Bu boyutta bir arkadaşa sahip iseniz hem apartman yaşamınız hem de bahçeli evlerdeki yaşamınıza kolaylıkla adapte olabilecektir.
Küçük Boy Labradoodle:
Yükseklikleri genellikle 30-43 cm arasında değişkenlik gösterir. Ağırlıkları ise 7-14 kilogram arasında değişir.
Hem cinsleri arasında en küçük boya sahip olan bu arkadaşınız yapısı gereği dar alanlarda yaşamayı sevmektedir. Eğer şehirde yaşamak zorundaysanız ve hayatınıza böyle sevimli minik bir arkadaş arıyorsanız o zaman buldunuz. Küçük boyutları sayesinde apartman yaşamınızda bile komşularınızı rahatsız etmeden ve arkadaşınızın da rahatsız olmasına izin vermeden yaşamınızı sürdürebilirsiniz.
Labradoodle Tüy Döker mi?
“Labradoodle Ne Demek” konu başlığında bahsettiğimiz üzere alerjik bünyeye sahip olan kişilere yardım etmek amacıyla dünyaya getirildiğinden dolayı, genellikle düşük tüy dökme oranı ve hipoalerjenik yapılarıyla pati severlerin gözdesi olmuşlardır. Bu özellikleri sayesinde alerji hassasiyeti olan kişiler için iyi bir dost seçeneği olacaktır. Fakat cinsleri arasında tüy yapıları değişkenlik göstereceğinden dolayı tüy dökümü oranında farklılık olabilir:
Kıvırcık (Yünlü) Tüyler: Poodle ailesinden miras kalan kıvırcık tüyler sayesinde dökülme büyük oranda azdır. Bu tüylere sahip olan Labradoodle’lar genellikle daha az alerjenik olarak kabul görmüştür ve özen gösterilmiş bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Kıvırcık tüylerin altın anahtarı düzenli bir fırçalama ve özenli bir kesimden geçmektedir. Bu sayede sağlıklı ve dağınık olmayan bir tüy yapısı elde edilmiş olunur.
Dalgalı (Fleece) Tüyler: Bu tür şanslı olacak ki her iki ebeveyninin de tüy özelliklerini taşımaktadır. Bu tür diğer bahsettiğimiz türe göre orta düzeyde tüy dökümüne sahiptir ancak hipoalerjenik özelliğini taşımaktadır. Dalgalı tüyler, rutin bakım ile yumuşak ve canlı bir görünüme sahip olur. Haftalık bakımlarının yerine getirilmesi ile tüy yapısının sağlıklı ve pürüzsüz kalması amaçlanır.
Düz (Düzgün) Tüyler: Labrador Retriever’a benzeyen düz tüylere sahiptir. Yukarıda bahsettiğimiz türlere göre daha fazla tüy dökümü gerçekleşir. Bundan dolayı alerji hassasiyeti olan ebeveynlerin daha az tercih etmesine sebep olmuştur. Bu tür tüy yapısına sahip arkadaşınız için sık fırçalama ve tüy dökümünü kontrol altına almak için düzenli taramak gerekmektedir.
Her ne kadar bu arkadaşlarımız hipoalerjenik olarak tanınsa da, her canlı özeldir ve farklı alerjik tepkilere yol açabilir. Bundan dolayı, alerjik bir bünyeye sahipseniz patili dostunuz ile sahiplenmeden biraz vakit geçirmeniz sizlerin açısından daha da faydalı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Labradoodle Siyah Renkte Olur mu?
Evet, siyah renk dahil olmak üzere birçok farklı renk seçeneği bu arkadaşlarınızda mevcuttur. Bunun sebebi ebeveynlerinden aldıkları genetiklerdir.
Labradoodle Alerji Yapar mı?
Labradoodle’lar hipoalerjenik olarak tanınırlar ancak bu durum tüy yapısına ve kişinin bireysel alerji hassasiyetine bağlıdır. Tüy dökülme oranı diğer ırklara göre düşük olan bu arkadaşlarınız, alerji problemi olan kişiler için daha uygun olacaktır. Fakat her bireyin alerji hassasiyeti farklılık göstereceğinden dolayı patili dostunuzla vakit geçirmeniz en doğru yol olacaktır.
Labradoodle Çocuklarla İyi Anlaşırlar mı?
Bu patili dostlarımız tam anlamıyla çocuk bakıcısıdır. Sevimli ve sabırlı yapıları sayesinde ailenin önemli bir ferdi olmuşlardır. Çocuklarla olan etkileşimlerinde oyuncu ve nazik olmalarından dolayı bu durum onları harika bir oyuna arkadaşı yapmaktadır. Ancak her canlıda olduğu gibi bu etkileşim sırasında istenmeyen bir durum oluşmaması adına ebeveynlerin gözetim altına almaları önerilmektedir.
Labradoodle Türünün Ortalama Yaşam Süresi Ne Kadar?
Labradoodle’ların ortalama yaşam süreleri 12-14 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Düzenli veteriner hekim kontrolü, stressiz bir ortam ve sağlık beslenme ile yaşam süreli uzamaktadır. Bunların yanı sıra, düzenli egzersizlerini ve sevginizi ihmal etmezseniz yaşam sürelerinin uzamasında katkınız olmuş olacaktır.
Labradoodle Türleri Çok Havlarlar mı?
Labradoodle cinsi patili dostlarınız, yapısı gereği arkadaş canlısı olduğundan dolayı herhangi bir tehlike söz konusu olmadığı sürece fazla havlayan bir tür değildir. Ancak sıkıldıklarında bu durum geçerli olmayacaktır. Ağaç yaşken eğilir sözünün karşılığı olan erken yaşta başlatılan eğitimler ile havlama iç güdüsü kontrol altına alınabilir ve istenmeyen davranışların önüne geçilebilir. Havlama durumunu kontrol altına almak için patili dostunuza daha fazla ilgi göstermeniz ve enerjisini atmak için aktiviteler oluşturmanız önemlidir.