Sağır Kedilerde Bakım Önerileri
23 Mart 2023

Sağır Kedilerde Bakım Önerileri

Hepimizin de bildiği üzere kedilerin işitme duyusu biz insanlara oranla oldukça gelişmiştir. Bizim duyamadığımız sesleri bile işitme yeteneğine sahip olan kediler 79 kHz’ye kadar ses dalgalarını işitebilirken insanlar sadece 20 kHz’ye kadar olan ses dalgalarını işitebilir. Ancak ne yazık ki bazı kediler dünyaya işitme engelli olarak dünyaya gelir veya geçirdikleri bir hastalık sonrasında işitme kaybına uğrarlar.

Genetik olarak sağırlığa yatkınlığı bulunan kediler de mevcuttur, örnek vermek gerekirse beyaz tüylü ve mavi gözlü kedilerin sağırlığa yatkınlığı olduğu bilinmektedir. 

Kedilerde işitme kaybına neden olan hastalık ve rahatsızlıklar:

*Kulak akarları

*Kulak tümörleri

*Enfeksiyonlar

*Darbeler

Kedilerde sağırlığa neden olan bir diğer durumsa yaşlılıktır. Kediniz yaşlandıkça kulak zarları esnekliğini kaybeder buda işitme kaybının kademeli olarak görülmesine neden olur. İşitme becerisini kaybeden veya az duyan dostunuz için özenli bir kedi bakım ve sağlık ürünleri kullanarak, güvenli bir ortamda sağlıklı, mutlu bir şekilde yaşayabilir.

İşitme kaybı yaşayan bir kedi bunu dile getiremez ve ifade edemez. Diğer duyuları işitme kaybını telafi etmeye çalışır, yüksek sesle miyavlamaları ve bulunduğu ortamı daha dikkatli incelemesinin sebebi budur. Hava akımları ve titreşimleri duymasalar da hissetlerini farkına varmalarına yardımcı olur.

Kedinizin işitme kaybı yaşadığını nasıl anlarsınız?

*Yüksek seslere tepki vermemesi

*Uyanmakta zorluk yaşaması

*Yüksek sesle miyavlaması

*İsmine tepki vermemesi

*Sıcağa ve kokuya aşırı hassasiyet

*Ses çıkaran eşyalara tepki vermemesi

Kediniz sağır olsa dahi onunla iletişim kurmaya devam edebilirsiniz. İletişim kurmaya çalışırken ses yerine daha çok görsel ve temas yoluyla ilgisini çekebilirsiniz. Ancak şunu unutmayınız ki sağır bir kedi diğer sağlıklı kedilere kıyasla daha çabuk korkar ve irkilir. Bu sebeple ona yaklaşmaya çalıştığınızda ani hareketlerden kaçınarak okşamalı, korkmasını engellemelisiniz.

Dokunmanın yanı sıra varlığınızı fark etmesi adına titreşimlerden fayda sağlayabilirsiniz. Ayağınızı yere vurarak ilgisini çekebilirsiniz veya size baktığında yere çömelip elinizi uzatabilirsiniz. 

İşitme engelli kedinizle ilgilenirken en önemli husus nazik ve yavaş olmanızdır. Veteriner muayenelerini aksatmamalı ve ona karşı çevrenizdeki kişileri de uyarmalısınız. 

Sağır kediler için ev dışı oldukça tehlikelidir. Dışarıya çıkması gerektiğinde dikkatli olmalı, rahat ve güvende hissettiğinden emin olmalısınız.

Aranızdaki iletişimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi adına onunla oyunlar oynamalı, sevginizi koşulsuzca vermeyi sürdürmelisiniz. Dipnot olarak evinizde kedinizin kaçmasını önlemek adına pencere ve balkonlarda sineklik veya tel gibi koruyucu nesnelerin olması kötü olayların yaşanma riskini ortadan kaldıracaktır.

Kedinizde kulak akarları, enfeksiyonları fark ettiğinizde mutlaka tıbbi destek almalı, hastalığının ilerlememesi adına gereken önlemleri almalısınız.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.