Serçelerin Dünyası: Serçe Türleri, Özellikleri ve Bakımı
01 Ekim 2024

Serçelerin Dünyası: Serçe Türleri, Özellikleri ve Bakımı

Serçe kuşu, sevimli ve renkli özellikleri ile bilinen bir canlı grubudur. Özellikle Asya, Avrupa ve Afrika’da yaygın olarak bulunur. Bu sevimli türün göç gibi bilinen birçok özelliği vardır. Sizler için bugün ki içerik yazımızda bu sevimli canlıların özelliklerine değineceğiz.

Serçe Türlerinin Sınıflandırılması

Serçeler, Passeridae (Eski dünya serçesi) ve Passerellindae (Yeni dünya serçesi) familyalarına ait bir türdür. Yabani bir familyadan gelmelerine rağmen yaşam alanları olarak insan yerleşimlerine çok yakın bulunan alanları tercih ederler. En yaygın türleri arasında Passer cinsine ait ev serçesi yer alır.

Passeridae ve Passerellindale olarak bilinen iki aile, görünüşleri ile ayırt edici özelliklere sahiptir. Eski Dünya serçesi, kısa kuyruk yapısına sahiptir. Gagaları oldukça kalın ve güçlüdür. Vücut yapısı olarak tombul, küçük kahverengi ve gri renk yapısına sahiptirler.

Yeni Dünya serçeleri ise belirgin konik gagaları ve baş desenlerine sahiptir. Renk olarak benzer özellikler taşırlar.

Serçelerin Genel Özellikleri

Sevimli dostlarınız, ortalama olarak 10 ila 20 cm uzunluğuna sahip canlılardır. Ağırlıkları genellikle 30 ila 40 gram arasında değişir. Doğada en hafif ve zarif canlılardan biri olan bu tür minik serçeler olarak da tanımlanır. Küçük yapılarına rağmen oldukça çevik ve hızlı hareket kabiliyetine sahiptir. Bu özellikleri, avcılardan kaçmaları konusunda ve uzun yol katetmeleri konusunda oldukça başarılı olmalarını sağlar.

Genel olarak kahverengi ve gri renk tonlarına sahip bu sevimli canlılar, farklı renk kombinasyonları ile de karşınıza çıkabilir. Doğal ortamlarda ortalama olarak 3 ila 5 yıl gibi bir yaşam süresine sahiptirler. Uygun bakım olanakları sunulduğu takdirde bu süre 10 yıla kadar uzayabilir. İnsan yerleşkelerinin yakın alanlarında yaşamayı tercih ettiklerini yazımızda belirtmiştik. Bu durum, doğal tehlikelerin yanında insan tehlikeleri ile de karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır.

Sevimli dostlarınız, topluluk halinde yaşar ve sosyal yapıları oldukça gelişmiştir. Bu toplu yaşam modelleri sayesinde yiyecek bulma ve tehlikelerden kaçma konusunda büyük avantaj sağlar. Tehlike ile karşılaştıklarında serce sesini kullanarak diğer arkadaşlarına uyarıda bulunur. Serçe sesi, sadece uyarıcı olarak kullanılmaz aynı zamanda çiftleşme döneminde dişileri etkilemek ve iletişim kurmak içinde bu özelliklerini kullanırlar. Erkek serçeler, dişilerden daha keskin ve yüksek sesler çıkartarak çiftleşme döneminde ön plana çıkarlar. Dişi serçe ise daha yumuşak ve melodik bir ses tonuna sahiptir. Dişiler bu zarif ses yapıları ile yavrularında da rehberlik ederler.

Serçelerin Beslenme Alışkanlıkları

Sevimli küçük dostlarınız, oldukça geniş bir beslenme yelpazesine sahip mükemmel canlılardır. Doğal yaşam alanlarında buldukları yiyecekler sayesinde sağlıklı kalırlar. Bu sevimli canlıların temel besin gıdaları arasında tohumlar, böcekler, tahıllar ve meyveler bulunur. Özellikle tarım alanları yakınlarında yaşamlarını sürdüren serçeler, ekin ve böcekler ile beslenirler. Doğal yaşam alanlarında, türün beslenme seçimlerinin büyük önemi vardır. Serçeler sayesinde zararlı böcek popülasyonu kontrol altında tutularak ekosistem üzerinde olumlu etkiler bırakır. Beslenme seçimlerinde tercih ettikleri böcekler, protein açısından da oldukça zengindir. Özellikle yavruların sağlıklı gelişiminde kritik öneme sahiptir.

Şehirde yaşayan türler ise yiyecek bulma konusunda farklı kaynaklara yönelirler. İnsanların da yardımı ile bırakılan ekmek kırıntıları ve yiyecek atıkları ile beslenmelerini sağlarlar. Fakat bu tür beslenme seçimleri doğal ortamlarında tercih ettikleri beslenme akışkanlıkları ile farklıdır. Bu nedenle, uzun vadede bu şekilde beslenme rutini benimsendiğinde yetersiz beslenmeden kaynaklı farklı sağlık sorunları yaşama riski de artar.

Serçe Türleri ve Serçe Özellikleri

Dünya üzerinde oldukça fazla serçe türü vardır. Bu sevimli canlılar, yaşam alanlarına bağlı olarak farklılık gösterir. Sevimli dostlarınız, yaşam alanı olarak ağaçlık bölgeleri, çalılıkları ve binaların kuytu köşelerini tercih ederler. Yavrularını güvenle büyütebilmek için korunaklı olacak şekilde serçe yuvası inşa ederler. Yuva alanlarını seçerken, yırtıcılardan uzakta olumsuz hava koşullarından etkilenmeyecek güvenli alanlar tercih ederler. Sizler için içerik yazımıza serçe türlerine ve özelliklerine değinerek devam etmek istiyoruz.

Bayağı Serçe (Passer Domesticus)

Dünya genelinde en yaygın türler arasında “Bayağı Serçe” de yer alır. Bu sevimli tür hem kırsal alanlarda hem de şehirde yaşamını sürdürebilir. Kahverengi, gri ve siyah tonlardaki tüy yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Erkek cinsi daha parlak ve canlı renklere sahiptir. Özellikle çiftleşme dönemlerinde dişilerin dikkatini çekmek için bu özelliklerini kullanırlar.Bayağı serçeler 14 ila 16 cm arasında bir uzunluğa sahiptir ve küçük yapılıdır. Ağırlıkları genellikle 25 ila 35 gram arasında değişkenlik gösterir.

Beslenme seçimleri arasında tohumlar, böcekler ve ekmek kırıntıları yer alır. İnsanlar ile iç içe yaşamaktan hoşlanırlar. Oldukça sosyal canlılardır. Bu nedenle, gruplar halinde yaşamayı tercih ederler.

Beyaz Serçe

Bu tür, Albinizm ya da Lökizm adı verilen genetik bir sağlık sorunu sonucunda tüylere rengini veren pigmentlerin eksikliğiyle ortaya çıkar. Bu durum oldukça nadirdir ve diğerlerine oranla daha az görünürler. Bu tür, ortalama olarak 14 ila 16 cm arasında boy uzunluğuna sahiptir. Tüyleri tamamen beyaz olan bu canlıların göz renkleri genellikle kırmızımsıdır. Bu özellik, albinizm vakalarında sıklıkla gözlemlenen bir belirtidir. Lökizm vakalarında ise göz rengi normal kalır sadece tüy rengi tamamen beyaz olur.

Pembe Serçe

Sevimli dostunuz tüylerindeki pembe tonlarıyla dikkat çeker. Oldukça nadir olan bir türdür. Ortalama olarak 14 ila 16 cm arasın bir boy uzunluğuna sahiptir. Pembe serçeler, nadir görülmekle birlikte, genellikle tropikal bölgelerde veya daha sıcak iklimlerde bulunabilir. Bu bölgelerde beslenmeleri daha çeşitli olabilir. Beslenme seçimlerinde diğer türler ile aynı gıda ürünlerini tercih ederler.

Ev Serçesi (Passer Domesticus)

En yaygın türlerden biri olduğunu içerik yazımızda belirtmiştik.  Genellikle şehirlerde, kasabalarda ve köylerde yaşamayı tercih eden bu tür, insanların yaşadığı yerlere kolayca uyum sağlayabilir.

Ortalama olarak 14 ila 16 cm boyuna sahiptir. Ağırlığı 24 ila 39 gram arasında değişkenlik gösterir. Erkek cinsinin baş bölgesi gri, sırt kısmı ise kahverengi ve siyah çizgilidir. Dişiler, erkeklere göre daha mat renklere sahiptir. Beslenme seçimi olarak küçük böcekleri ve ekmek kırıntılılarını tercih ederler.

Tür, genel olarak şehirler, çiftlikler ve parklarda yaygın olarak yaşar. Oldukça sosyal bir yapıya sahip olan bu canlı türü, toplu olarak yaşamaktan hoşlanır.

Ağaç Serçesi (Passer Montanus)

Ağaç serçesi, ev türü ile oldukça benzer özellikler taşıyor olsa dahi bazı ayırt edici özelliklere sahiptir. Genellikle ormanlık alanlarda ve kırsal bölgelerde yaşayan bu tür, daha ürkek ve insanlardan uzak yaşamayı tercih eder.

Ortalama olarak 12 ila 14 cm arası boyutlara sahiptirler. Ağrılıkları 20 ila 25 gram arasında ağırlığa ulaşabilirler. Kafasının üstü kestane kahverengi, yanaklarında siyah lekeler bulunur. Ev türüne göre daha ince yapılıdır. Beslenme rutinlerinde tohum, meyve ve böcekler bulunur. Genel olarak kırsal alanları, bahçeleri ve orman kenarlarını yaşam alanları olarak tercih ederler. Diğer türlere göre daha çekingen bir yapıya sahip olmalarına rağmen toplu olarak yaşamayı tercih ederler.

Sarı Serçe (Motacilla Flava)

Tür, adından da anlaşılacağı üzere parlak sarı rengiyle dikkat çeker. Daha çok açık arazilerde ve sulak alanların çevresinde görülür. Boyut olarak 16 ila 17 cm, ağırlık olarak ise 15 ila 20 gram arasına ulaşırlar. Parlak sarı bir gövdeye, yeşilimsi sırt ve gri baş rengine sahiptir. Erkek türünde renkler daha belirgin ve canlıdır. Oldukça ürkek ve çekingen bir yapıya sahip olan bir türdür.

İspinoz Serçesi (Passer Hispaniolensis)

İspinoz serçesi, özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan, renkleriyle dikkat çeken bir türdür. Ülkemizde de güney bölgelerinde sıkça rastlanır. Boyut olarak 15 ila 16 cm arasında ve 25 ila 35 gram arası ağırlığa sahiptir. Erkek türü siyah, beyaz ve kahverengi desenli tüy yapısına sahiptir. Dişiler, erkeklere göre daha soluk bir renk yapısına sahiptir.

Diğer türlere göre daha sosyal ve gürültücüdür. Kalabalık sürüler halinde yaşamayı tercih ederler.

Kaya Serçesi (Petronia Petronia)

Kaya serçesi, dağlık ve kayalık bölgelerde yaşayan bir türdür. Görünüm olarak ev türüne benzer, ancak daha dayanıklı ve sert iklim koşullarında yaşamaya uyum sağlamıştır. Boyut olarak 13 ila 15 cm uzunluğunda ve 23 ila 30 gram arasın ağırlığa sahiptir. Tüy rengi kahverengi gridir, göğüs bölgesinde sarı bir leke bulunur. Tohumlar, böcekler ve küçük bitki parçaları ile beslenmelerini sağlarlar. Yalnız veya küçük gruplar halinde yaşamayı tercih ederler. Oldukça sessiz ve çekingen bir yapıya sahiptirler.

Serçe Üreme Dönemi

Bu muhteşem canlılar küçük ve sevimli yapıları ile doğa harikalarından biridir. Ancak, yumurtlama dönemi ve yavru serçe bakımı konusunda pek bir bilgi yoktur.

Yumurtlama dönemi, dişilerin üreme dönemine girmesi ile başlar. Üreme mevsimi ilkbahar ve yaz dönemlerinde gerçekleşir. Dişiler günde ortalama olarak bir yumurta bırakır ve bu döngü 4 ila 6 gün sürer. Kuluçka süresi ise ortalama olarak 11 ila 14 gün arası sürer.

Yavru Serçe Nasıl Beslenir?

* Serçe yavrusu yaşamının ilk döneminde anne ve babalarına oldukça ihtiyaç duyarlar. Dişi serçe, yavrularının üzerine oturarak sıcak kalmalarını sağlarlar.  

* Yavruların beslenmesi için ilk olarak annelerin üretmiş olduğu “kuluçka sıvısı” kullanılır. Bu sıvı, yavruların ihtiyacı olan besin değerleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için önemli bir role sahiptir.

* İlerleyen süreçte babalarda, yavruların beslenme rutinlerinde aktif olarak görev almaya başlarlar.

* Yavrular yaklaşık olarak 12 ila 15 gün boyunca yuva içinde yaşamlarını sürdürürler. Yaklaşık 15 günlük olduklarında uçmaya başlarlar.

* Ortalama olarak 20 ila 25 gün sonra yuvadan ayrılmaya uygun özelliklere kavuşurlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Serçe Ne Yer?

İçerik yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi türün beslenme öğünlerinde tercih ettikleri gıdalar, tohum, böcek ve bitkilerdir. Özellikle bahçeli alanlarda sıklıkla karşılaşılan bu tür, ayçekirdeği ve buğday gibi tahıllar ile de beslenirler.

Yavru Serçe Ne Yer?

Yavrular, yetişkin türünden farklı olarak böcek, tırtıl ve solucanlar ile beslenir. Bu besinler, yavruların hızlı büyüyebilmesi için ihtiyaç duydukları protein kaynağını sağlar. Anne ve baba dönüşümlü olarak yuvasına bu besinleri getirerek yavrularının beslenmelerini sağlar.

Serçe Çağırma Sesi Nasıldır?

Sevimli dostlarınızı bahçenize davet etmek istiyorsanız uygun bir ortam hazırlamalısınız. Sevimli dostlarınız, sakin ve sesiz alanlarda olmaktan hoşlanır. Uygun ortamları sağlayıp, bahçenize su kabı, ekmek kırıntısı bırakabilirsiniz.

Serçe Kaç Yıl Yaşar?

Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi doğal yaşam alanlarında ortalama olarak 3 ila 5 yıl arası ömür süresine sahiptirler. Fakat, uygun bakım olanakları sağlandığı takdirde yaşam süreleri 10 yıla kadar uzayabilir.

Serçe Ne Demek?

Kelime olarak serçe anlamı, küçük boyutlu, çevik ve ötücü bir canlıyı temsil eder. Türkçede ise bu kelime, zarif ve narin anlamı taşımaktadır.

Serçe Kuşu Ne Yer?

Yazımızda da ayrıntılı olarak belirtmiş olduğumuz gibi, beslenme öğünlerinde tohum, tahıl ve böcekler yer alır. Özellikle tarım alanlarında yaşamlarını sürdüren türler, buğday ve arpa gibi tahıllar ile beslenirler.

Serçe Omurgalı mıdır?

Bu sorunun yanıtına “evet” diyebiliriz. Tür omurgalı canlılar grubundadır. Bu özellikleri uçma ve hareket kabiliyetlerini sağlar.

Serçe Yumurtası Nasıl Görünür?

Yumurtaları genellikle beyaz veya açık mavi renkte olup üzerinde küçük kahverengi benekler bulunur. Boyut olarak oldukça küçük bir yapıya sahiptir. Dişiler genellikle bir üreme döneminde 3 ila 5 adet yumurta bırakabilir.

Yavru Serçe Sesi Nasıldır?

Yavruların sesi, tiz ve kısa “cik-cik” sesleri şeklindedir. Bu sesleri genellikle ebeveynlerinden yemek istediklerinde çıkarırlar. Yavrular yetişkinlik dönemine ulaştıkça daha güçlü ve belirgin sesler çıkarmaya başlarlar.

Dişi Serçe Sesi Nasıldır?

Dişiler, erkeklere göre daha nazik ve melodik sesler çıkarılar. Çiftleşme dönemlerinde bu sesler daha belirgin hale gelir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.