Kedilerde sinir ve öfkenin çoğu korkudan kaynaklanmaktadır. Kediniz sinirli olduğunda saldırgan bir davranış göstererek, kendini savunmak isteyecektir. Kedinizin bu davranışını en aza indirmek için bazı yöntemler vardır. Siz kedi sahipleri için bunları listeledik;
Sinirli Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
1-Kendi güvenliğinize dikkat etmelisiniz.
Kediniz size çok sinirli veya kızgın ise saldırganlığını size yöneltmek isteyebilir. Kedinizin saldırgan davranışında sizi ısırmasına ve çizmesine izin vermemelisiniz. Lakin, kediniz size ilk uyarı verdikten sonra, onu kızdırmaya devam etmezseniz size saldırmayacaktır. Kediniz ile bu durumda ilgilenmeniz gerekiyorsa, kendinizi korumak için daha tedbirli giysiler giymelisiniz. Sinirli bir kediyi sakinleştirmek için su tabancası tercih edebilirsiniz. Ellerini kullanmadan, bu ideal bir yöntem olacaktır.
2-Geri çekilmelisiniz.
Sinirli ve korkmuş bir kediniz var ise bu durumda yapmanız gereken geri adım atmak olacaktır. Eğer mümkünse kedinizin bulunduğu odadan çıkın. Odadan çıkamıyorsanız, kediniz odadan çıkmak isteyebileceğinden, çıkışı engellemeyecek şekilde geri çekilmelisiniz. Ve kedinizin sakinleşmesi için 10 ila 20 dakika beklemelisiniz. Eve yeni bir kedi getirdiyseniz kediniz bunu tehdit olarak algılayabilecektir. Bu nedenle kedileri kademeli olarak ayrı ayrı tutmalısınız.
3-Kedinizle aynı boyda olmalısınız.
Kediniz korkuyor veya heyecanlı ise onun güvende hissetmesi ve daha az tehdit algılaması için yatın, oturun ya da kediniz ile aynı boyda olmaya özen gösterin.
4-Kedinizi görmezden gelmelisiniz.
Kediniz sinirli veya endişeli ise, dikkatinizi kediden uzaklaştırın. Odada bir başkası var ise onunla konuşmayı veya kedinize usulca şarkı söylemeyi deneyebilirsiniz.
5-Kediniz için güvenli yer belirlemelisiniz.
Kediniz çoğu zaman sinirlendiğinde veya korktuğunda kendisi bu endişe ile başa çıkabilir. Örneğin, kapının zili çaldığında veya yabancılardan korkuyorsa muhtemelen saklanacaktır. Dostunuz için güvenli bir yer belirlemek için kedi evleri veya kedi tüneli tercih edebilirsiniz.
6-Kedinize dikkatli ve yavaş yaklaşın.
Kediniz sinirlendiği zaman ona zaman ve alan vermelisiniz. Hırçınlaşmış bir kedide kabarık tüyler ve tıslama gibi öfke belirtileri gösterecektir. Böyle bir durumda kedinizden yavaş yavaş uzaklaşmalısınız.
7-Kedinizin size gelmesini bekleyin.
Elinizde kedi ödül maması ile yere oturup kedinize uzatın ve bekleyin. Kedinizin etrafınızı koklamasına ve keşfetmesine izin verin. Kediniz mesafeyi koruyacak ve uzun süre sizi izleyecektir. Böyle bir durumda sizin tehdit olmadığınızı ve güvenli olduğunuzu anlayacaktır.
8-Kedi maması vermeyi deneyin.
Kediniz öfkelendiğinde hırçın davranışlar sergileyecektir. Kedinizin sakinleşmesini beklemelisiniz. Elinize bir paket kuru veya yaş kedi maması alarak sallayın. Kedinizin en sevdiği mama kasesine koyun. Kediniz sinir ve öfke duygusu sonrası çok susayabileceğinden bol miktar taze su bulundurmayı unutmayın.
9-Kedinizi asla cezalandırmayın.
Sonuç ne olursa olsun, kedinizi asla hiçbir koşulda cezalandırmamalısınız. Unutmamalısınız ki, saldırganlık korkudan doğmaktadır, bu sebeple kedinizi cezalandırmak yalnız korkusunu arttıracak ve başka bir saldırganlık olasılığını arttıracaktır. Bunun yerine kedinize sevgi dolu yaklaşın.
10-Veteriner hekiminizle iletişime geçin.
Kediniz hastalıktan veya ağrıdan dolayı agresif davranışlar sergileyebilir. Dostunuz daha önceden uysal bir kedi ise ve aniden korkmuş, kızgın bir davranışta bulunuyorsa, yukarıda belirttiğimiz kademelerden kaynaklı değilse muhakkak bir veteriner hekime göstermelisiniz. Yaygın hastalıkları arasında, diş ağrısı, apse, yara, kırık, yüksek ateş, kulak sorunları ve incinmeler gibi durumlar yer alabilir. Tüy yumakları bazı kedilerde mide iltihabına neden olmaktadır. Şayet kedinizin bir sağlık sorunu yok ise, anksiyete önleyici ilaç önerebilir.
11-Kedinizi korkacağı seslerden uzaklaştırın.
Kediniz yüksek bir sesten korkuyorsa eğer, bu durum endişe yaratabilir. Endişeli bir kedide sinir ve öfke görülmesi oldukça normal bir durumdur. Genellikle çoğu kedi kulakları sese çok duyarlı olduğu için, gürültüden korkacaktır. Bu nedenle kedinizi strese sokmamaya özen göstermelisiniz.
12-Sakin ve sabırlı olun.
Yavru bir kedi sahiplendiyseniz eğer sosyalleştirmeye bebeklik döneminden başlamalısınız. Aksi takdirde bu durum kedinizi öfke ve sinirli davranışlar sergilemesine neden olabilir. Bu süreçte siz kedi sahipleri sabırlı ve sakin olmalısınız.
Tekir Kedi Nasıl Uysallaştırılır?
-Bir kediyi sakinleştirmenin en iyi yöntemi, ilk öncelikle sizi koklamasına izin verin. Etrafınızda dönüp sizi keşfetmesine ve güvenmesine müsaade etmelisiniz. Eğer sizden bir tehlike sezdiğinde, hırçınlaşacak ve saldırmak isteyecektir. Tekir kediye yakınlaşmak ve sevmek isterken ona yaş mama ile yakınlaşabilir ve baş kısmından sevmeye başlayabilirsiniz. Ama unutmamalısınız ki ilk önceliğiniz sabırlı olmaktır.
Kediler Neden Hırçınlaşır?
Korku: Kediniz korktuğunda, kaçamadığında etrafında bir tehdit olduğunu algılar. Korkudan dolayı hırçınlaşmaya başlar ve saldırganlık gösterebilir.
Hastalık: Özellikle yaşlı kedilerde veya her zaman sakin olan bir kedi ani saldırganlıkta bulunuyorsa bunun nedeni yaşadığı bir hastalık olabilir. Yaşadığı travmalar, enfeksiyonlar veya ağrılı bir bölgesi varsa dokunulduğunda ya da dokunulabileceğini düşündüğünde, ağrıdan dolayı saldırganlığa sebep olabilir.
Alandan Dolayı Saldırganlık: Bir kedi yaşadığı alana davetsiz bir misafir geldiğinde, kendi bölgesini ihlal ettiğini düşünür. Genellikle diğer kedilere yönelik olsa da bu durum, insanlar ve diğer hayvanlara karşıda hırçın olabilir.
Davranışsal Saldırganlık: Bir kedi evi yönetmek istediğinde genellikle durum saldırganlığı gösterebilir. Başka bir evcil hayvanı hareket ettirdiğinizde veya kapıları kapattığınızda, size saldırganlık göstererek ısırmak isteyebilir.
Kızgınlık Dönemi Hırçınlaşma: Bir kedi kızgınlık döneminde, hoşlanmadığı bir davranış ile karşı karşıya kaldığında fikrini aniden değiştirerek hırçınlaşabilir.
Duygu ve Hislere Yönelik Saldırganlık: En öngörülemez ve tehlikeli kedi saldırganlığıdır. Bu gibi durumlarda kediniz, dışarıdan gelen bir canlıya, kovalayamadığı bir kuşa, korkutucu bir koku veya sese karşı bir saldırganlık gösterebilir.