Sultan papağanı, popüler bir evcil hayvan olarak yetiştirilen ve renkli tüyleri, canlı kişilikleri ile bilinmektedir. Sultan papağanı, yaklaşık olarak 30 cm uzunluğunda ve 100 ila 120 gram ağırlığındadır. Erkek Sultan papağanı yüzü turuncu, gagaları ise sarı renkte olmaktadır. Dişi sultan papağanı yüzü soluk turuncu, gagalarının rengi ise narin beyazdır. Genellikle beyaz renkli tüyleri olan sultan papağanı, siyah, turuncu ve sarı renklerde lekeleri olabilmektedir.
Sultan papağanı, çeşitli tohumlar, sebzeler, meyveler ve yeşillikler tüketebilir. Ek olarak özel olarak üretilmiş yüksek kaliteli yemler de sultan papağanı için çok bir seçenek olacaktır. Sultan papağanı canlı ve sosyal kişilikleriyle ünlüdür. Kendilerine özgü yapı ve karakterlerine sahip olan sultan papağanı sahipleriyle yakın bir bağ içerisinde olurlar. Sultan papağanı üretmek popülerdir, fakat çiftleştirme ve yavruların bakımı iyi bir bilgi hazırlığı gerektirmektedir.
Sultan Papağanı popüler evcil hayvanlar olmasıyla birlikte, doğada önemli bir rolleri vardır. Tohumları tüketerek bitkilerin yayılmasına destek olurlar ve ekosistemi dengede tutan birçok avcının da besin kaynağı olarak bilinir.
Sultan Papağını Nedir?
Ülkemizde son yıllarda evde beslenen papağan türleri içerisinde en yaygın olanı tür Sultan papağanlarıdır. Avustralya kökenli olan bu kuş türü fazla zahmet gerektirmediği için ev ortamında rahatlıkla bakılabilir. İnsanlarla yaşama konusunda kolaylıkla uyum sağlayabilen Sultan papağanları aile üyeleri ile de iyi anlaşmaktadır.
Latin ismi Nymphicus Hollandicus olan Sultan papağanı pek çok kişi tarafından evcil hayvan olarak tercih edilmektedir.
Sultan Papağanı Özellikleri
-Gri, sarı, beyaz renk tüylere sahiplerdir.
-İyi bir bakımla yaşam süreleri ortalama 15 ila 22 yıl arasında değişiklik gösterir.
-Papağanlar arasında en kolay eğitilebilen türdür.
-Yanaklarında ve kulaklarının belli kısımlarında turuncu tüyleri bulunmaktadır.
-Konuşabilir ve ıslık çalabilirler.
-Küçük boyutludur.
-Sosyal canlılardır.
-Sıcakkanlıdır.
-Birçok sesi taklit edebilirler.
-Zeki davranışları vardır.
Sultan Papağanı Türleri
Sultan papağanlarının bilinen 8 türü bulunmaktadır.Türlerin bazıları doğada bulunan mutasyonlar olup, bazıları ise üreticiler tarafından farklı mutasyonların çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.
-Cinnamon
-Albino
-Lutino
-Normal Grey
-Pearl
-Pied
-Silver
-White Face
Sultan Papağanı Bakımı
Bakımı en kolay evcil hayvanlardan biri olan sultan papağanları onlara sağlayacağınız araçlarla çoğu bakımlarını kendi kendilerine yapabilirler. Ancak bakımları sırasında birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
*Gagalarını gerekli uzunlukta tutabilmeleri adına kafeslerinde mutlaka gaga taşı bulundurmalısınız
*Sultan papağanları diğer kuşlara oranla biraz daha büyüktür, bu sebeple kafeslerinin büyük olması rahat etmeleri açısından önemlidir.
*Kafesinde iki yemek kabı, en az iki adet su kabı, dallar ve tünek bulundurmalısınız
*Gün içerisinde birkaç kez kafesinden çıkmasına ve evin içerisinde uçmasına müsaade etmelisiniz
*Bol vitaminli ve sevdiği besinlerden oluşan kaliteli yemlerden vermelisiniz
*Banyo yaptırarak tüylerini temizlemelerine yardımcı olmalısınız
*İnsanlarla yaşamayı sevdiği için daha çok vakit geçirdiğiniz odada kalmasına izin vermelisiniz
*Sultan papağanları ayaklarında tüy olmadığı için ilk olarak ayaklarından üşürler
*Sultan papağanı çığlık atıyorsa bulunduğu ortamı sevmemiştir.
Sultan Papağanı Yemeği
Sultan papağanının sağlıklı ve güçlü olmaları adına kafesine koyduğunuz yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Sultan papağanı için özel olarak satılan kaliteli yemleri tercih etmeli, taze olduğundan emin olmalısınız. Yem satın alırken böceklenip böceklenmediğine dikkat etmelisiniz.
Sultan papağanları yemin yanı sıra pek çok meyce ve sebze de yiyebilir. Ayçiçeği çekirdeğini yemeyi çok severler. Yulaf gibi tahılların yanı sıra yumurta gibi ek gıdalar da verebilirsiniz. Ancak çok fazla meyve ve sebze tüketmeleri ishal olmalarına neden olabilir.
Sultan Papağanı Hastalıkları
*Papağan humması
*Polyoma virüsü
*Mantar
*Giyardiya kisti
*Sindirim sistemi problemleri
Sultan Papağanı Eğitimi
Ailenize katılan sultan papağını evinize getirdiğinizde ona ortama ve size alışması için zaman tanımalısınız. Sesten ve kalabalık insan ortamından uzak kalması ilk günler için önemlidir. Size alışasıya kadar kafesten çıkarmaya veya eğitmeye çalışmayın.
Bir haftalık alışma süresinden sonra kuşunuzu daha aktif olduğunuz bir odaya alabilirsiniz. Kafesin içerisindeyken onunla iletişim kurmaya devam edin. Yanında durmanız hoşuna gidecektir, yüksek televizyon sesinden kaçınmalısınız.
Eğitime başlarken mutlaka kafesin dışından konuşmaya devam edin. Alçak ve nazik bir sesle konuşmaya gayret gösterin. Kuşunuz sesinize alıştığında ödül sistemini devreye sokabilirsiniz. Unutmayın ki sultan papağanları genelde 3. aydan sonra konuşmaya başlarlar.
Sevdikleri bir yiyeceği kafesin arasından yüzüne tutmadan verebilirsiniz. Gönüllü olarak yiyeceğe yüzünü dönmesini beklemelisiniz.
Her gün mutlaka 15 dakika alışma eğitimiyle birlikte kuşunuzla konuşmaya devam edin. Konuşma sonrasında ona ödül vermeyi unutmayın.