Bir yavru kedinin gelişim tablosu kedinizin hayatının ilk sekiz haftası, gelişim evreleridir. Yeni doğan bebekler olarak, yavru kediler savunmasızdır, gözleri görmez ve avucunuzun içine sığar. Lakin 8 haftalık olduklarında, koşarlar, oynarlar ve minik kediler gibi görünürler. Yavru kedinizin her hafta beslenme, tıbbi destek, tuvalet ve ısınma gibi farklı ihtiyaçları olacaktır.
Yavru kedinizin gelişiminde hangi bakıma ihtiyacı olduğunu ve normal şekilde gelişip gelişmediğini belirlemek için, yavru kedinizin yaşını nasıl belirleyeceğinizi bilmek önemlidir. İşte bir yavru kedinin yaşamının ilk sekiz haftasındaki gelişimsel evreleri hakkında bilmeniz gerekenler aşağıda yer almaktadır.
Yenidoğan Yavru Kedi Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: Yeni doğan yavru kedilerin gözleri kapalı ve kulakları katlanmış olarak doğacaktır. işleri olmayacak ve diş etleri, burunları ve patileri parlak pembe renkte olacaktır. Yavru kedinizin gelişim tablosunda, göbek kordonu 4-5 günlükken kendiliğinden düşecektir. Tırnaklarını geri çekemeyecektir. Kediniz bu yaşta duyamaz veya göremezler. Çevresindekilere yalnızca koku yoluyla ve sıcaklık ile arayarak dolaşabilirler.
Davranışsal gelişim: Yenidoğan kediler günün büyük bir zamanında uyuyacaktır. Yavru kediniz kendini savunamaz veya yürüyemez. Sağlıklı bir yenidoğan dokunulduğunda ise kıvranarak ve miyavlar.
Ortalama sıcaklık: Yavru kedinizi sıcak ve sabit tutmak için yumuşak bir ısı kaynağı sağlamak oldukça önemlidir. Yavru kedinin bulunduğu ortam bu dönemde 85-90 derece arasında tutulmalıdır.
Ortalama ağırlık: 50-150 gram aralığındadır.
Bakım: Yeni doğan yavru kediniz tüm gün annelerinin yanında olurlar, çünkü anneleri onlara yemek, temizlik, sıcaklık desteği verecektir. Anne yoksa, bilgili sahibi tarafından iki saatte bir biberon ve yavru kedi süt tozu ile beslenmeli, tuvalete gitmesi için teşvik edilmeli ve uygun sıcaklıkta tutulmalıdır.
1.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: Bir haftalık yavru kedinizin gözleri kapalı olacak, lakin göbek bağı olmayacak. Hala dişleri olmayacak. Tırnakları hala geri alınamaz olacaktır. 7. Günde ise kulak kanalları yavaş yavaş açılmaya başlar ve kulaklar hafifçe açılmaya başlayacaktır. Yavru kedi gelişim tablosuna göre 8 ila 12 gün arasında gözler yavaş yavaş açılacaktır. Bir gözünün diğerinden daha hızlı açılması mümkün bir durumdur. Yavru kedinizin gözlerini kendi hızında açması bu noktada önemlidir. Tüm yavru kedilerin yaşı yetişkin göz rengine dönüşecek olan mavi gözlerle doğmaktadır.
Davranışsal gelişim: Bir haftalık yavru kediniz, yeni doğan kedilerden daha büyük olsalar da yine de çoğunlukla günün büyük bölümünde uyuyacaklar. Bu yaşlarda başlarını dik tutabilmeli, oyunlar oynamalı, dokunulduğunda aktif ve sesli olabilmelidirler.
Ortalama sıcaklık: Yavru kedinizi sıcak ve sabit tutmak için ısı kaynağı sağlamak çok önemlidir. Yavru kedinin bulunduğu ortamın sıcaklığı ise 80 derece civarında tutulmalıdır.
Ortalama ağırlık: 150-250 gram aralığında ağırlıkları olmalıdır. 1 haftalıkken, yavru kedi doğum ağırlığını, iki katına çıkarmış olmalıdır.
Bakım: Bir haftalık yavru kedi tam zamanlı annelerine aittir. Anne yoksa eğer bilgili bir bakıcı tarafından iki ila üç saatte bir biberon ve yavru kedi maması ile beslenmeli, tuvalete gitmeleri için teşvik edilmelidir.
2.Hafta Yavru Kedi Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: Kediniz 2 haftalıkken gözleri tamamen açık ve bebek mavisi olacaktır. Görüşleri zayıf olacak ve uzun mesafeleri henüz göremeyecektir. Yavru kedinizin gelişim tablosunda kulak kanalları açık olacak ve kulaklar tıpkı yavru ayı yavrusu gibi küçük, yuvarlak olacaktır. Yavru kedinizin ağzını açarsanız, hala dişlerinin olmadığını fark edeceksiniz.
Davranışsal gelişim: İki haftalık yavru kediniz daha koordineli hale gelecek ve ilk adımlarını atmaya başlayacaktır. Ayakları üzerinde titrer pozisyonda adımları olacaktır. Bu yaştaki yavru kediniz çevresi hakkında biraz merak gösterebilirler, lakin henüz oynamıyorlar ve zamanlarının çoğunu uyuyarak geçireceklerdir.
Ortalama sıcaklık: Yavru kediyi sıcak ve sabit tutmak çok önemlidir. Yavru kedinin bulunduğu ortam bu noktada 80 derece civarında tutulmalıdır.
Ortalama ağırlık: Yavru kedinizin ortalama ağırlığı 250-350 gram civarında olmalıdır.
Bakım: İki haftalık yavru kediler bu dönemde annelerine ihtiyaç duyarlar, şayet annesi yok ise bu noktada siz sahipleri destek olmalıdır. İki veya üç saatte bir mama ile beslemeli, tuvaletine yönlendirmelisiniz.
3.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: 3 haftalıkken, yavru kedinizin mavi gözleri ve minik bedeni bir kedi gibi yukarı doğru bakmaya başlayacak ve küçük kulakları olacaktır. Yavru kedinizin görme ve işitme duyusu yavaş yavaş gelişecektir. Bu yaştaki bir yavru kedinizin gelişim tablosunda ilk dişleri çıkmaya başlayacaktır. Yavru kedi gelişim tablosunda yer alan ağzının ön kısmındaki kesici dişler adı verilen minik dişler diş etlerinden çıkmaya başlayacaktır. Yavru kediniz tırnaklarını yavaşça geri çekmeye başlayacaktır.
Davranışsal gelişim: Bu yaştaki yavru kediniz yürüyecek, çevrelerini keşfetmeye başlayacaktır. Henüz koşamasalar da kedi oyuncakları merak etmeye başlayabilirler. Sık sık uyuyacaklardır. Bu hafta boyunca koordinasyonları hızla gelişecektir.
Ortalama sıcaklık: Üç haftalık yavru kedinizin hala bir ısı kaynağına ihtiyacı vardır, ancak daha aktif olacaklardır. Yavru kedinizin ortamı bu sırada 75 derece civarında olmalıdır.
Ortalama ağırlık: Kedinizin bu dönemdeki ağırlığı 350-450 gramdır.
Bakım: Üç haftalık yavru kediler tam zamanlı olarak bu dönemde de anne kediye veya bir sahibe ihtiyacı vardır. Çünkü bu dönemde her dört ila beş saatte bir biberon ve yavru kedi gıdaları ile beslenmelidir. Kedinize bu dönemde açık yavru kedi tuvaleti ve kedi kumu ile tanıştırmalısınız
4.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: 4 haftalıkken, yavru kedinizin görme ve işitme duyuları çok daha gelişmiş olacaktır. Dişleri gelişmeye devam edecektir. Yavru kedi gelişim tablosundaki adım ise Köpek dişleri adı verilen kesici dişlerin yanında ise uzun dişler, diş etlerinden çıkmaya başlayacaktır.
Davranışsal gelişim: Dört haftalık yavru kediler güvenle keşfedecek ve yürümelerine, koşmalarına, hatta oynamaya başlayacaktır. Yavru kedinizin gelişim tablosunda, duyma özelliği ilerleyecek, sizinle sık sık göz teması kurarak ve çevredeki seslere tepki vererek, özellikle daha duyarlı olacaktır.
Ortalama sıcaklık: 4 haftalık yavru kediniz için ısı kaynağı sağlamaya devam edin, lakin sıcaklığı sadece dinlenirken kullanacaklardır. Yavru kedinin ortamı sıcak kalmalı ve asla 70-75 dereceden daha soğuk olmamalıdır.
Ortalama ağırlık: Yavru kedinizin 4.haftadaki ağırlığı 450-550 gram aralığında olmalıdır.
Bakım: Dört haftalık olan yavru kedinizin bu dönemde de annesine veya size ihtiyacı vardır. Bu yaştaki kediler gece dahil her beş saatte bir biberonla beslenmelidir. Dört haftalık yavru kediler genellikle tuvaletini keşfetmeye başlayacak ve oyuncaklarla tanışmaya başlayacaktır.
5.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: 5 haftalık olan yavru kedinizin dişleri gelişmeye devam edecektir. Küçük azı dişleri çıkmaya başlayacak ve gözleri mavi olacak. Kedinizin kulakları büyüyecek ve sivri olacak.
Davranışsal gelişim: Beş haftalık olan bir yavru kedi, kendinden emin bir şekilde koşacak ve oynuyor olacak. İnsanlarla ve diğer hayvanlarla sosyal becerilerini geliştirecekler. 5 haftalık yavru kedinizin gelişim tablosu olduğu dönemde ise bakım becerileri gelişecek.
Ortalama sıcaklık: Bu yaşta olan bir kedi, 70-75 derece rahat bir sıcaklık ortamı olmalıdır, artık bir ısıtma kaynağına gerek yoktur.
Ortalama ağırlık: Kediniz 550-650 gram aralığında olmalıdır.
Bakım: Beş haftalık yavru kediniz, şayet sağlıklıysa, sütten kesme sürecine başlayabilirsiniz. Yavru kedilere bol miktarda ıslak mamalarının yanı sıra anne sütü bir biberon ile verilmelidir. Sütten kesilirse, her daim yiyeceği ve taze suyu olmalıdır. Her zaman kedi vitaminleri ve ek besinleri sağlayın ve sütten kesilme sırasında yavru kedinin sağlıklı bir kilo yapısını koruduğundan emin olun.
6.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: 6 haftalık olan yavru kedinizin dişleri erken gelişiminin son aşamasına ulaşmaya başlar. Azı dişleri çıkmaya başlayacaktır. Gözleri hala mavi olacak ve görme ve işitme tamamen gelişecektir.
Davranışsal gelişim: Altı haftalık yavru kediniz, güvenle sosyalleşecek, kavga edecek, saldıracak ve kendilerini savunacaktır. Çevrelerini merak edecekler ve keşfetmeye çok daha istekli olacaklardır. Bakım becerilerini öncekine nazaran daha mükemmelleştirecekler. Altı haftalık yavru kedinizin gelişim tablosu, mobilyalardan atlayıp ayaklarının üzerine düşecek kadar gelişmiş olacaktır.
Ortalama sıcaklık: Kedinizin ortam sıcaklığı 70-75 derece olmalıdır, artık bir ısıtma kaynağına gerek yoktur.
Ortalama ağırlık: Kediniz 6 haftalık iken 650-750 gram civarında olmalıdır.
Bakım: Yavru kediniz, sütten kesilirse bol miktarda yaş kedi maması almalıdır. Her zaman suya, yiyeceğe ve tuvalet kabına erişmesini sağlayın. Altı hafta olan yavru kedinizi virüslere karşı korumak için ilk FVRCP aşısı yapılmalıdır.
7.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: Tüm yavru kedilerin gelişim tablosunda süt dişleri 7 haftalıkken mevcut olacaktır. Bu yaşta yavru kedinin göz rengi değişmeye başlayacak ve yetişkin göz rengi ortaya çıkmaya başlayacaktır. Erkek yavru kedilerin testisleri 7. hafta civarında inmeye başlar.
Davranışsal gelişim: Yedi haftalık yavru kedilerin enerjilerinde ani bir artış olacaktır. Uyku azalacak ve oyun oynamak için harcanan zaman artacaktır. Bu yaşta yavru kedi koşabilir, kedi ağaçlarına tırmanabilir ve kendinden emin bir şekilde mobilyalardan atlayabilir.
Ortalama sıcaklık: Bu yaşta, ortam sıcaklığı 70-75 derece sıcaklık olduğu sürece bir ısıtma kaynağına gerek yoktur.
Ortalama ağırlık: Minik dostunuz 750-850 gram ağırlığında olmalıdır.
Bakım: Yavru kediniz bol miktarda yaş kedi maması almalıdır ve ek olarak kuru yavru kedi mamaları olabilir. Her zaman suya, yiyeceğe ve tuvalete ihtiyacı olacaktır.
8.Hafta Yavru Kediniz Gelişim Tablosu:
Fiziksel gelişim: Yavru kedinizin gelişim tablosunda, tüm süt dişleri 8 haftalıkken mevcuttur. Gözleri tamamen yetişkin rengi olan yeşil, kahverengi, sarı veya maviye geçiş yapacaktır. Kulakları ise orantılı olacaktır.
Davranışsal gelişim: Sekiz haftalık yavru kediniz çok daha enerjik ve bağımsız olacaktır. Çeviklikleri tamamen gelişmiş hale gelecektir.
Ortalama sıcaklık: Ortam sıcaklığı 70-75 derece olduğu sürece artık bir ısıtma malzemesine gerek yoktur.
Ortalama ağırlık: Yavru kediniz bu dönemde 850-950 gram aralığında olmalıdır.
Bakım: Yavru kediler günde üç ila dört kez konserve ve kuru kedi maması tüketmelidir ve isterlerse proteinlerinin büyük kısmını kuru mamadan almalıdırlar. Her zaman suya ve tuvalet kabına erişim sağlamalıdır. İlk FVRCP aşılarının üzerinden iki hafta geçtiyse, yavru kedinizin diğer aşı düzenine dikkat etmelisiniz. İç ve dış parazitlerine özen göstermelisiniz.