Yavru köpeklerin beslenmesi yavru köpekler doğduktan sonra içgüdüsel olarak hemen annelerini bulup emmeye başlarlar. Irklara göre değişebilmekle beraber yaklaşık 13 günlük olduklarında gözleri açılır ve iki haftalık yaştayken yürümeye başlarlar. Üçüncü hafta çevrelerinin farkına varmaya başlarlar ve ancak dördüncü haftadan itibaren önlerine konan kaptan yiyebilme yeteneği kazanırlar. Bu zamana kadar tek gıdaları anne sütüdür ve zaten ilk dört hafta anne sütü dışında bir gıda verilmesi tavsiye edilmez. Ancak annenin herhangi bir hastalığı ya da ölümü halinde bu amaçla özel üretilen süt ikame mamaları verilebilir. Yavrular günde 10-12 kez annelerini emerler ve özellikle ilk 4 hafta istedikleri zaman emebilecekleri şekilde annelerinin yanında tutulmalıdırlar.
Doğumdan sonraki 5. haftadan itibaren anne sütü hızla azalmaca başlar, buna karşın yavrularda hızla büyüdüklerinden besin maddeleri gereksinmeleri artar ve anne sütü yetersiz olmaya başlar. Bu nedenle 5. haftadan itibaren yavrular süt dışındaki gıdalara alıştırılmaya başlanmalıdır. Bu amaçla dördüncü haftadan itibaren yavru köpeklerin beslenmesi annelerinden günde 1-2 saat ayrılarak önlerine et suyu, bisküvi kırıntıları doğranmış süt gibi mamalar konulur. Ancak köpek sütüne göre yüksek oranda laktoz içeren inek sütü sindirim bozukluklarına yol açabileceğinden fazla miktarda verilmemelidir.
Yavruların annelerinden ayrıldıkları sırada 3 ya da 4 tanesinin bir arada aynı kaptan beslenmeleri aralarında özenmeye ve değişik gıdalara daha çabuk alışmalarına yardımcı olur. Yavru köpekler, 6-8 haftalıkken tamamen sütten kesilebilirler. Sütten kesme işlemi aniden yapılmamalı, emzirme süresi git gide azaltılarak ve diğer gıdaların miktarı yavaş yavaş arttırılarak bir geçiş dönemi sağlanmalıdır. Yavruların enerji ve besin maddeleri gereksinmeleri erişkin ağırlıklarının yarısına ulaşıncaya kadar çok yüksektir ve yaşama payının yaklaşık 2-3 katı kadardır. Çoğu ırklarda bu dönem 3-5 aylık bir süreyi bulur. Bu yüksek gereksinme düzeyi giderek azalır ve yavru köpekler erişkin ağırlıklarının %80’ine ulaştıklarında gereksinimleri yaşama payının 1.6 katına, erişkin ağırlığa geldiklerinde ise 1.2 katına düşer.
Küçük cüsseli ırklar 6-9, iri cüsseli ırklar ise 18-24 aylık yaşta erişkin ağırlıklarına ulaşırlar. Yavrular, sütten kesimden sonra, erişkin ağırlığa ulaştıkları sürenin dörtte birinde günde 4 öğün sonraki dörtte birinde 3 öğün ve sonra erişkin ağırlığa ulaşıncaya kadar geçen süre içerisinde 2 öğün beslenmelidirler. Günlük tüketecekleri yavru köpek maması toplam miktarı, o dönemdeki enerji ihtiyacına göre ayarlanarak, belirlenen öğün sayısına eşit olmalıdır. Fazla enerji ve besin maddeleri tüketimi obeziteye yol açabileceği gibi, iri ırklarda iskelet bozukları da oluşabilir. Bu nedenle, köpeklerin büyüme döneminde kontrolsüz beslenmeleri önlenmeli ve hayvanın kondisyonu takip edilmelidir. Eğer obezite oluşuyorsa vitamin-mineral eksikliğine yol açmadan enerji kısıtlaması uygulanmalıdır.
Yavru Köpek Mama Dışında Ne Yer?
Yavru köpekler, ilk aylarında çoğunlukla anne sütü ya da özel olarak üretilmiş yavru köpek maması ile beslenmelidir. Lakin yavaş yavaş katı gıdalara da alıştırılması gerekir. Yavru köpeklere mama dışında köpek vitaminleri ve ek besinleri verebilirsiniz. Peki yavru köpeğe evde ne verilir?
*Yavru köpekler için özel olarak üretilen yumuşak mamalar, diş ve çene gelişimi için doğru tercih olacaktır.
*Haşlanmış ve doğranmış tavuk ya da hindi eti, yavru köpeklere sağlıklı protein sağlar.
*Pişmiş yumurta, yavru patili dostunuz için oldukça iyi bir protein kaynağı olarak bilinir. Yumurtanın beyazı ve sarısıyla birlikte verilmesi tavsiye edilir.
*Havuç, kabak, bezelye gibi sebzeleri haşlama yaparak yavru köpeklerinize verebilirsiniz. Lakin sebzeleri çok küçük parçalar haline getirip haşlamanız önemlidir.
*Doğal yoğurtlar, yavru köpeğinizin sindirim sistemi yapısına faydalı probiyotikler sağlamaktadır.
*Az yağlı süt ürünleri, yavru köpeklerin kalsiyum gereksinimi gidermektedir. Fakat bazı köpeklerin, süt ürünlerine karşı hassasiyeti olabilir bu yüzden dikkatli olmanızda fayda vardır.
*Yavru köpek ödülleri ya da atıştırmalıklar, eğitim esnasında ödül amaçlı olarak verilmesi sorun teşkil etmez.
Unutmamalısınız ki her köpek ırkının beslenme ihtiyaçları farklıdır.