Kedi mamaları kediler için özel geliştirilmiş besinlerdir. İhtiyaçları olan amino asitlerin ve vitamin bir arada bulunduğu kedi mamaları sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için gerekli olan tüm içeriğe sahiptir. Kedi mamalarının geçmiş tarihine bakıldığında köpek mamalarının keşfinden çok sonraya dayandığı görülmektedir. Bunun nedeni ise daha çok kedilerin avcı karakterine sahip olması ve kendi yiyeceklerini bulma başarısı olarak görülmektedir.
İlk defa kedi maması üzerinde fikir üreten Fransız yazar Mauny de Mornay 1837’de kediler içinde özel yemeklerin geliştirilmesi gerektiğini düşünmüştür.
19. yüzyılın başında ilk ticari kedi maması üreticisi Spratt olmuştur. Yaptıkları reklam sloganında at eti kullandığını belirten firma, köpekler için de bisküvi üretimi yapıyordu.
“Haşlanmış at etiyle beslenen kediler mükemmel derecede sağlıklı ve aktif olurlar!”
Kediler yaratılışları itibariyle etçil canlılardır, doğaları gereği taze öldürülmüş etin tadına bakmak isteyecek avlanma iç güdülerine göre hareket etmek isteyeceklerdir. Yalnız evde bakılan bir kedinin bu iç güdüyü tatmin edebilmesi oldukça güçtür.
Bu sebepten geliştirilen kedi mamalarının içerisinde, vücutlarının sentezleyemediği taurin ve arginin amino asitleri içerir. Kediler sebze ve bitkilerdeki besin değerlerini özümseme yeteneğinden yoksundurlar. Bu sebepten kedi mamalarının özellikle yüksek enerji ve protein kaynaklı etlerden oluşması zorunludur. Petbesinleri olarak geçen kedi mamaları ıslak kedi maması ve kuru kedi maması olarak iki çeşidi bulunmaktadır.
Kuru kedi mamaları yüksek ısı ve basınç altında haddemele işlemiyle pişirilmektedir.
Amerika Birleşik Devletlerinde bazı kedi mama üreticileri vegan ve vejeteryan türde mamalar üreterek kedilerin bitkilerden alması gereken besinleri almalarını sağlamak için üretim sağlamaktadırlar. Türkiye’de henüz böyle bir girişim bulunmazken, kedilerin etçil olduğu ve bu şekilde beslenmesi gerektiği savunulmaktadır.